Het team van de stichting Schoonhoven Helpt voor de Poolse winkel ‘TuPolak'.
Het team van de stichting Schoonhoven Helpt voor de Poolse winkel ‘TuPolak'. Foto: Dirk Molenaar

Schoonhoven helpt Oekraïne: ‘Stilzitten is geen optie’

Algemeen 1.310 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De werkgroep ‘Schoonhoven helpt Oekraïne’ is dagelijks actief om zoveel mogelijk geld en spullen in te zamelen. Een inzamelactie voor Oekraïne van de Poolse winkel ‘TuPolak’ is door Marco Peltenburg (33) en Hans den Besten (35) verder vorm gegeven. In een mum van tijd is de stichting Schoonhoven Helpt opgericht. “We hebben inmiddels een groot team van mensen die meewerken”, vertelt Marco. 

Hij zag op de etalageruit van TuPolak, Lopikerstraat 33 een aanplakbiljet waarop spullen gevraagd werden. “Zij krijgen goederen vanuit Polen. Na het afleveren rijdt de transporteur leeg terug. Men was daarom in gesprek gegaan met de leverancier om een logistieke lijn op te zetten naar de grens met Oekraïne. Ik ben naar binnen gestapt, heb interesse getoond en hulp aangeboden.” De helpende hand is in dank aanvaard door de Poolse Kinga Andreasik, eigenaresse van de winkel. Zeven jaar geleden is zij in Nederland komen wonen. Sinds 2019 bestiert zij de winkel samen met Daria Petiet.

Netwerk

Direct na het eerste contact heeft Marco, samen met zijn vriend Hans, nagedacht hoe nu verder te gaan. In samenspraak met restauranthouder Michiel Boon zijn plannen gesmeed om zo snel mogelijk de hulpactie te ondersteunen en verder uit te bouwen. Razendsnel is via hun eigen netwerk een team samengesteld van verschillende disciplines. “We kregen steeds meer reacties van mensen die zich aanbieden om te helpen”, maakt Hans duidelijk. “Vrijwel direct hadden we een social media team, personen met financiële kennis en mensen met verstand van IT voor het bouwen van een website”, vult Marco aan. Binnen een week is de Stichting ‘Schoonhoven Helpt’ opgericht. “Grote dank aan notaris Vonk”, glimlacht Hans. “Hij heeft ons fantastisch geholpen.”

Inmiddels zijn al diverse transporten geweest. Marco geeft aan dat het ‘gaat als een speer’. Zolang de situatie voortduurt in Oekraïne gaat men door met inzamelen van goederen en geld. De werkgroep houdt zich op dit moment bezig met drie punten: het inzamelen van goederen, crowdfunding en het organiseren van een benefietconcert. Het benefietconcert staat genoteerd voor zaterdag 2 april in de Baraq, het voormalig Bastion aan de Wal. De ‘Bill Baker’s Big Band’ uit Rijswijk treedt deze avond op. Hans en Marco gaan voor een uitverkochte avond met een mooie opbrengst voor het goede doel. De kaartverkoop start binnenkort via de website www.schoonhovenhelpt.nl.

Ook helpen?

Overal in de regio zijn mensen actief om zich in te zetten voor de vluchtelingen en militairen. Naast kerkelijke acties zijn ook meerdere individuele initiatieven. Veel mensen, bedrijven en winkels bieden ondersteuning in geld, spullen of het beschikbaar stellen van vervoer en opslagruimte. Als deze situatie langere tijd gaat duren, dan is samenwerking ook noodzakelijk om het vol te houden. De medewerkers van TuPolak hebben de voorzet gegeven. “Het is fantastisch hoe iedereen zich inzet, hartverwarmend”, besluit Hans het gesprek. Wie mee wil helpen kan zich aanmelden via de website of de facebookpagina.

Door Dirk Molenaar

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
NOM-wijk Krimpen a/d IJssel: toekomstgericht wonen in groene buurt Nieuws 6 mei, 13:57
• Het team van Autobedrijf Broere in de werkplaats.
Peugeot terug in Krimpen aan den IJssel Zakelijk 6 mei, 13:42
Arie en Alie den Otter: trots op Arie's lintje.
Arie den Otter koninklijk onderscheiden voor vrijwillige inzet: 'Ik vind het leuk om mensen blij te zien' Nieuws 6 mei, 11:17

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden