Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stockfoto

Celstraf geëist tegen inwoner van Berkenwoude wegens whatsapp-fraude

  •   keer gelezen

ROTTERDAM/BERKENWOUDE • Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot 42 maanden geëist tegen drie mannen uit respectievelijk Rotterdam (19), Dordrecht (21) en Berkenwoude (21). Zij worden ervan verdacht op grote schaal ruim 66.000 euro te hebben buitgemaakt via zogenoemde vriend-in-noodfraude. 

Tientallen oudere vrouwen werden op deze manier bestolen.

De verdachten gingen volgens de officier van justitie via een vast patroon te werk. Ze zochten vooral naar oudere vrouwen die als zelfstandigen aan het werk waren. Ze stuurden juist die slachtoffers appjes waarin ze zich voordeden als familielid, bijvoorbeeld een zoon of dochter. De verdachten appten dat ze hun telefoon verloren waren en dat dit hun nieuwe nummer was. Even later volgde een bericht met een smoes om geld over te maken, omdat ook een pinpas zou zijn kwijtgeraakt. 

In veel gevallen hadden de honderden mensen die benaderd werden door dat er iets niet klopte, maar toch trapten 39 van hen er in.

Buitgemaakt
De bedragen die met de vriend-in-noodfraude werden buitgemaakt lopen uiteen van 700 euro tot ruim 16.000 euro per slachtoffer.

Uit onderlinge chatgesprekken in de telefoons van verdachten, door het onderzoeksteam in beslag zijn genomen en uitgebreid onderzocht, komt naar voren dat ze het geld onderling verdeelden en elkaar tips gaven.

De officier van justitie had tijdens de zitting geen goed woord over voor de manier waarop de verdachten te werk gingen: ‘Bijzonder kwalijk is dat zij vrijwel in alle zaken op zoek zijn gegaan naar gegevens van vrouwen op leeftijd, die als zelfstandigen nog werkzaam zijn. Naar alle waarschijnlijkheid, omdat daar nog wat te halen valt met whatsapp-fraude. Het is beschamend hoe de verdachten misbruik hebben gemaakt van de goedheid van nietsvermoedende hardwerkende moeders.‘

De 21-jarige Dordtenaar hoorde met 42 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, de hoogste straf tegen zich eisen. Tegen de Berkenwoudenaar werd 36 maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist. De 19-jarige Rotterdammer moet als het aan het OM ligt 30 maanden zitten. Daarvan is een half jaar voorwaardelijk.

Wat het OM betreft dient daarnaast het geschatte ‘wederrechtelijk voordeel’ van ruim 27.000 euro per verdachte ontnomen te worden.

(bron: Openbaar Ministerie)


Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten