Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• De renovatie voorziet o.a. in een verplaatsing van de huidige Veerstoep met enkele tientallen meters naar het westen en een betere afhandeling van de verkeersstromen.</p>

• De renovatie voorziet o.a. in een verplaatsing van de huidige Veerstoep met enkele tientallen meters naar het westen en een betere afhandeling van de verkeersstromen.

(Foto: Gemeente K'waard)

Politiek met ‘rug tegen de muur’ in hoofdpijndossier Veerstoep Bergambacht

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Politiek Krimpenerwaard worstelt met het ‘hoofdpijndossier’ Veerstoep Bergambacht. Opnieuw wordt extra krediet gevraagd om de grootschalige renovatie te bekostigen.

“We staan met de rug tegen de muur”, verwoordde Eddo Mondriaan (VGBK) dinsdagavond het algemene gevoel in de adviescommissie. “Zowel annuleren als uitstellen is geen optie, maar wat dan wel?”

De gemeenteraad wordt opnieuw gevraagd geld bij te passen. Een fiks bedrag -1 miljoen euro-, na eerder ook al twee keer te hebben bijgeplust. De huidige Veerstoep is dringend aan vervanging toe en alternatieven om de kosten te drukken zijn zorgvuldig bekeken, zo stelt B&W. 

Incapabel
Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) had daar zo zijn twijfels bij: “Voor ons is de maat vol. Er zijn ernstige fouten gemaakt. Wij hebben er geen vertrouwen meer in en willen dat dit onderwerp over de verkiezingen heen wordt getild. Dit college is incapabel.”

Dat ging niet alleen de betreffende wethouder -Ria Boere-, maar ook de overige fracties te ver. Anthony Tom (CU) diende de Pro Krimpenerwaard-voorman van repliek: “Ik maak hier ernstig bezwaar tegen. Het college is er alles aan gelegen een goed besluit te nemen. Dit is ongefundeerde kritiek.”

Niet trots
Wethouder Boere zei ‘niet trots te zijn op dit project en hoe het gegaan is’, maar ze wees ook op verzachtende omstandigheden:. “Dit is een unieke situatie. Achilleshiel is de slechte draagkracht van de grond, die te wijten is aan een historische dijkverschuiving ter plaatse. Voeg daar de enorm gestegen bouwprijzen bij en we staan waar we nu zijn.”

Langere betonpalen
Vooral aan de westrand van de toekomstige veerstoep bleek de draagkrachtige laag veel dieper te zitten dan op basis van eerdere metingen bekend was. Dit leidt tot (nog) langere betonpalen, een zwaarder betondek en een streep door het werken in een droge bouwkuip. Daarom zal het werk deels vanaf het land en deels vanaf het water uitgevoerd moeten worden en dat is aanzienlijk duurder.

Boere: “Een bezuiniging hebben we gevonden door de veerstoep een aantal meter in te korten in de richting van de dijk.” 

Het project komt nu in totaal op 4,4 miljoen euro uit en kost de gemeente Krimpenerwaard na aftrek van subsidiegelden (à 1,2 miljoen) circa 3,2 miljoen euro.

Blubberput
De wethouder beloofde op aandringen van de commissie nog een keer te finetunen op de kosten én druk uit te oefenen op partner Rijkswaterstaat om meer bij te dragen aan het project. 

Ook gaat ze nog voor de raadsvergadering om de tafel met Cees van der Graaf (PvdA), die opperde om het project iets naar het westen te verplaatsen, om daarmee enigszins uit de ‘blubberput’ te komen. Boere: “Ook die optie is bekeken, maar wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. In principe is echter verplaatsing alleen al vanwege de extra procedures en daarmee vertraging geen optie.”

Het onderwerp komt dinsdag 8 februari terug in de gemeenteraad.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten