Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Praktijkervaring opdoen bij de Albert Heijn.
• Praktijkervaring opdoen bij de Albert Heijn. (Foto: De Wegwijzer)

Basisschool De Wegwijzer start proef met praktijkonderwijs

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Basisschool De Wegwijzer in Krimpen aan de Lek heeft nu ook een onderwijsaanbod voor praktisch ingestelde kinderen. 

“Het kan zomaar gebeuren dat je onder schooltijd kinderen tegenkomt bij de plaatselijke Albert Heijn, bij staalbedrijf Stinis of ze ziet struinen in de polder”, vertelt directeur Martin Belder. “Het resultaat: blije kinderen, opgeluchte ouders en enthousiaste ondernemers, die kinderen warm zien worden voor een vak waar vrijwel geen personeel meer voor te vinden is.” 

Experiment
Het team van De Wegwijzer wil er volgens de schooldirecteur alles aan doen om kinderen met diverse talenten maximaal tegemoet te komen. Toch is de ervaring dat het schoolsysteem niet altijd meewerkt: “De maatschappij en ook de onderwijsinspectie stuurt sterk op een zo hoog mogelijk uitstroomniveau. Alsof kinderen die praktisch ingesteld zijn geen uniek talent hebben om deze wereld mede vorm te geven. Diverse kinderen voelen zich minder gelukkig in dit systeem en daarbij moeten we steeds meer moeite doen om een loodgieter of een timmerman te vinden. Dat maakte dat we besloten hebben om een experiment te starten met praktijkonderwijs.”

Er zijn al meerdere initiatieven met ‘klusklassen’, maar, zo stelt Belder: “Praktijkonderwijs kan veel veelzijdiger zijn dan het uitvoeren van klusjes. Iedere activiteit moet betekenisvol zijn, doelgericht en relevant. Dit betekent dat kinderen leren om te rekenen en te lezen in een praktische context, dat ze leren om te werken aan eigen leerdoelen én dat kinderen zien waarom we bepaalde dingen leren op school.” 

Piet Heijn
Zo mochten deze week leerlingen van De Wegwijzer meewerken met de kwaliteitsmedewerker van Albert Heijn, meneer Piet, gekscherend Piet Heijn genoemd. Hij scant de producten op houdbaarheidsdatum en de kinderen leerden in no-time wat 03-08-22 betekent. “Ook snapten ze waarom het handig is om de namen van de maanden uit je hoofd op te kunnen zeggen. En dat de buurman van de school, het bedrijf Stinis, de grijparmen maakt waarmee wereldwijd in alle havens de containers worden verscheept is natuurlijk geweldig om te weten”, aldus Belder.

Naast de Skipklas -aanbod voor kinderen die meer cognitieve uitdaging nodig hebben en dus lesstof kunnen skippen- kent de school een Jip-plek (aanbod voor kinderen die de Nederlandse taal beter moeten gaan beheersen) en nu dus ook een Grip-groep: onderwijs dat ‘grijpbaar’ is en ervoor zorgt dat kinderen meer grip krijgen op hun omgeving. 

Motiveren
Belder: “Het is de bedoeling dat er wekelijks activiteiten worden georganiseerd in de school, maar ook in samenwerking met winkels, bedrijven en particulieren. Zo zijn we er vroeg bij om kinderen te motiveren voor een vak, een ambacht. In het groen, in de techniek, de verzorging of bij een ander ‘handig beroep’. We staan daarbij open voor initiatieven en samenwerking met bedrijven en winkels in de omgeving van de school.”

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten