Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto:

ChristenUnie: aandacht voor mensen met laag inkomen bij hoge energieprijzen

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Mensen met een laag inkomen zijn extra de dupe door de hoge energieprijzen. ChristenUnie Krimpenerwaard heeft hier in de commissievergadering van dinsdagavond aandacht voor gevraagd.

De Rijksoverheid stelde in december 2021 een eenmalige tegemoetkoming in het vooruitzicht: mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen via hun gemeente circa 200 euro tegemoetzien, waarmee zij een deel van de energierekening kunnen betalen. 

Bijstand
Erik van der Does de Bye (CU) wilde van het college weten wie er recht op deze toeslag heeft en hoe mensen op de hoogte worden gebracht dat ze een tegemoetkoming kunnen aanvragen: “Bijstandsgerechtigden zijn bekend bij gemeenten en ontvangen het bedrag automatisch. Andere groepen die in aanmerking komen, zoals ‘werkende armen’, zelfstandigen met een laag inkomen, IOW-gerechtigden en AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen, zijn niet automatisch in beeld. Hoe bereikt de gemeente hen?”

Van der Does de Bye vroeg zich af hoe hoog de eenmalige uitkering per huishouden in de gemeente Krimpenerwaard zal zijn. “En kan het college aangeven wanneer in het eerste kwartaal bijstandsgerechtigden de tegemoetkoming krijgen uitgekeerd en om hoeveel huishoudens het gaat?” 

Publiciteit
Volgens wethouder Jan Vente moeten het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten nog vaststellen welke huishoudens precies recht hebben op deze energietoeslag. “Zodra dit bekend is, zal op verschillende manieren worden aangegeven wie er voor deze toeslag in aanmerking komen en hoe deze kan worden aangevraagd”, aldus Vente.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten