Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Peter Kool en Jan van den Brink met hun passie: postzegels.</p>

• Peter Kool en Jan van den Brink met hun passie: postzegels.

Postzegels als verbindende factor

  •   keer gelezen

REGIO • Peter Kool en Jan van den Brink kunnen uren praten over hun hobby: postzegels verzamelen.

Hun gesprekken gaan over verre landen, bijzondere gebouwen, vliegtuigen, exotische diersoorten en historische gebeurtenissen. Volkomen logisch volgens Jan: “Postzegels zijn voor mij een venster op de wereld; ik heb zoveel geleerd door ze te bestuderen. Er staan vaak prachtige afbeeldingen op, waar ik dan weer meer over wil weten. Zo is er een serie postzegels uit 1961 van gebouwen in Suriname. Die vond ik zo mooi dat ik er later met mijn vrouw naartoe ben geweest. Ook voor Nepal heb ik een grote fascinatie ontwikkeld door de postzegels, schitterend land.”

Luchtpost
Peter kent het gevoel: “Ik verzamel zelf vooral postzegels en brieven die van de luchtpost afkomstig zijn, veelal de luchtlijnen naar Nederlands-Indië. Toen ik een keer in Aerodrome was, herkende ik de vliegtuigen waar die luchtpost mee werd vervoerd.” Ook verzamelt hij postzegels waar larven en kruipende insecten op staan, vertelt hij lachend. “Een onschuldige verslaving, die ooit is begonnen toen ik er per toeval een aantal kreeg. Bijzonder hoeveel zegels er zijn met die beestjes erop.”

Zaaltje
De heren kennen elkaar via de Vereniging van Postzegelverzamelaars Gouda. “Een keer per maand huren we een zaaltje en komen we bij elkaar. Erg leuk om dan met gelijkgestemden te praten over je hobby. Maar we doen als vereniging nog veel meer. We organiseren lezingen, ruilbeurzen en we hebben op onze verenigingsavonden ook een leerzame quiz over postzegels. Je helpt elkaar ook. Als ik bijvoorbeeld weet dat iemand bepaalde zegels verzamelt en ik kom er ergens eentje tegen, dan neem ik die voor diegene mee.”

Peter weet uit eigen ervaring hoe blij hij zijn collega-verzamelaar kan maken. “Als je een zegel vindt waar je vier jaar naar op zoek was, ga je helemaal gelukkig naar huis. Het hoeft helemaal geen dure zegel te zijn, maar precies eentje die nog ontbrak in je verzameling.”

Nieuwe leden

De Gouwenaars hebben gemerkt dat door alle corona-maatregelen de belangstelling voor het verzamelen van postzegels is toegenomen. Peter: “We zien het vooral op online veilingsites. Begrijpelijk ook wel, nu we allemaal meer tijd thuis doorbrengen.”

De vereniging hoopt dat die toegenomen belangstelling ook tot nieuwe leden leidt. “We nodigen andere verzamelaars graag uit een keer langs te komen. Het is erg laagdrempelig.” Hoe groot je verzameling of wat je verzamelgebied ook is, doet er volgens Peter niet toe: “Ik denk dat een goede verzamelaar vooral iemand is die er veel plezier aan beleeft. Net als wij dus.” Op www.postzegelverzamelaars-gouda.nl is alle informatie over deze bijzondere vereniging te vinden.

Remco van Gastel

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten