Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Muziekvereniging Concordia presenteert muzikale ode aan Krimpen tijdens corona

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • ‘Vuur en Vertrouwen’. Dat is de titel van een korte film, die het fanfareorkest van muziekvereniging Concordia uit Krimpen aan den IJssel heeft gemaakt. Ofwel, een muzikale ode aan Krimpen ten tijde van corona.

“Het idee ontstond tijdens een eerdere lockdown. Weer konden we niet repeteren en optreden. Dan kon het een poosje wel en dan weer niet. Waarom konden we dit tijdsbeeld niet vangen in een korte film?”, vertelt Petra van der Weide van muziekvereniging Concordia. 

Het resultaat is een serie mooie beelden waarin menig Krimpenaar zich kan herkennen, aldus Petra. Dronebeelden van Krimpen, lege schoolpleinen, geopende winkels en opnames van de muzikale ondersteuning van het fanfareorkest wisselen elkaar af. Petra: “We wilden Krimpen aan den IJssel tijdens de pandemie vastleggen.  We zijn heel blij met het resultaat.” De muziekopnames waren in november, vlak voor de lockdown. “Daar hadden we geluk mee.” 

Nieuwjaarsconcert
Helaas kan het geplande nieuwjaarsconcert, wanneer dit stuk ook uitgevoerd zou worden, dan weer niet doorgaan. “Maar door het delen van dit filmpje laten we wel weten dat we er nog zijn.”

Het is moeilijk om je vereniging op poten te houden tijdens de coronapandemie, stelt Petra. “We hebben echt wel veel plannen. Zo wilden we deze maand starten met lessen aan de jeugd. Dat is nu natuurlijk uitgesteld.”

Hulp
Concordia kreeg bij het maken van ‘Vuur en Vertrouwen’ hulp van onder andere Synerkri. Gemeente Krimpen aan den IJssel subsidieerde het project. Alex Mastwijk van Alma Filmproducties zorgde voor de beelden. René Mulders en Koen Wijnen maakten zich sterk voor de muziekopnames, want die spelen natuurlijk een grote rol.

Friese compositie
De naam van de film is afkomstig van het stuk dat onder leiding van dirigent Rob Sloekers gespeeld wordt: de Friese compositie Fjoer en Fidúsje van componist Carl Wittrock. Petra: “De compositie spreekt onder deze film echt aan. Precies zoals het bedoeld is. Daarnaast wilden we dit stuk altijd al een keer uitvoeren, maar dat was er tot nu toe niet van gekomen.”

In totaal is er ruim een jaar gewerkt aan het project. “Het was fantastisch om te doen”, concludeert Petra. Ze hoopt dat de inwoners van Krimpen aan den IJssel er net zo van genieten. 

De film kan onder andere bekeken worden op de website van Het Kontakt, maar ook op de website van de muziekvereniging zelf: www.concordiakrimpen.nl.


Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten