Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>Karin Kortenhorst (links) en Maja Houtman hebben vanaf 11 december een expositie in het Zilvermuseum.</p>

Karin Kortenhorst (links) en Maja Houtman hebben vanaf 11 december een expositie in het Zilvermuseum.

(Foto: Stephan Tellier)

Expositie van ‘draadkunstenaars’ Maja en Karin in Zilvermuseum

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Maja Houtman en Karin Kortenhorst vormen een bijzonder expositie-duo. Wat hen verbindt? Draad. En daarin zit ook gelijk de tegenstelling: Maja verwerkt meters fijn draad in draagbare objecten, terwijl Karin juist de ruimte opzoekt en grote sculpturale objecten maakt. Het tweetal exposeert van 11 december tot en met 1 mei in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven.


Maja Houtman en Karin Kortenhorst zijn beide opgeleid aan de Vakschool in Schoonhoven tot goudsmid. Daarna ging ieder een eigen richting op, het klassieke sieraad achter zich latend. Karin ging naar de Kunstacademie en verdiepte zich in 3D-vormgeving. Maja behaalde ook het diploma zilversmeden en specialiseerde zich later in filigrain. 

Over Maja Houtman 

Maja Houtman (1963) raakte gefascineerd door een zelf ontwikkelde filigrain- of draadtechniek. De luchtige, maar verrassend stevige wikkels vormen colliers, armbanden, broches en ringen of op zichzelf staande objecten. Maja blijft leren, experimenteren en combineren. Soms met edelstenen, soms met meters ketting, die weer worden verknipt en verwerkt. Maar ook in grotere schalen of kunstobjecten past zij haar opgedane kennis en nieuwe ideeën toe. Haar werk wint internationale prijzen, zoals de prestigieuze Saul Bell Award en de Chinese HRD Award. Waar de mythologische Arachne meesteres was in het spinnen en weven, gaat Maja nog een stap verder.

Over Karin Kortenhorst

Karin Kortenhorst (1961) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ze de richting 3D Design afrondde met sieraden als hoofdonderwerp. Van het maken van sieraden ontwikkelde ze zich naar het realiseren van monumentale, ruimtelijke sculpturen. Ze walst, hamert en wikkelt in haar atelier aluminium, koper en ijzerdraad. Dit materiaal draait, buigt, hamert en haakt ze op zo’n manier dat er grote transparante volumes ontstaan. Door de luchtte omkaderen wordt ruimte zichtbaar. Deze ruimte krijgt betekenis: het kan een opening zijn, een pauze of plek om in te vertoeven. Haar werk is tentoongesteld in en aangekocht door galerieën en musea in binnen- en buitenland. 

De expositie

De expositie Strings Attached in het Zilvermuseum brengt de twee bijzondere ‘draadkunstenaars’ bij elkaar in samenspraak en tegenstelling. Karin en Maja maken speciaal voor de expositie nieuwe objecten en laten de zachte kant zien van hard materiaal.

Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten