Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>De heer Qualm maakte met behulp van de subsidie zijn tuin &#39;waterproof&#39;.&nbsp;</p>

De heer Qualm maakte met behulp van de subsidie zijn tuin 'waterproof'. 

(Foto: Aangeleverd)

Subsidiepot hoogheemraadschap voor vergroenen tuin nog lang niet leeg

  •   keer gelezen

REGIO • Sinds 1 juli dit jaar biedt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een subsidie aan voor het ‘waterproof’ maken van de tuin. Al tientallen inwoners uit het gebied waarin het hoogheemraadschap actief is, maakten gebruik van de regeling. Zij pasten hun tuin aan, zodat deze beter is voorbereid op het veranderende klimaat (klimaatadaptatie). Er is nog een flink bedrag van 74.000 euro over. Het hoogheemraadschap roept inwoners en bedrijven daarom op om nog voor het einde van dit jaar subsidie aan te vragen.

Het wordt warmer en het regent harder en langer. Tegelijkertijd blijft het langere periodes droog. Klimaatverandering heeft grote gevolgen en vraagt om ingrijpende en duurzame maatregelen. Met de campagne ‘Samen Waterproof’ en de subsidieregeling Klimaat en Ruimte wil het hoogheemraadschap inwoners en bedrijven stimuleren om hun omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat. Met het idee dat vele kleintjes samen weer een grote maken.


Twee tennisbanen

Met de subsidie die het hoogheemraadschap de afgelopen maanden aan inwoners en bedrijven heeft uitgegeven, is al 1.100 vierkante meter vergroend. Dit betekent dat bij elkaar ruim twee tennisbanen aan tegels en grijze daken zijn vervangen door groen. Ook komt het schone regenwater van ruim 260 vierkante meter aan dakoppervlak niet meer terecht in het riool en wordt een hoeveelheid van 50 badkuipen aan water op de plaats waar het valt opgeslagen in plaats van dat het wordt afgevoerd. Door deze aanpassingen kunnen deze plekken zware regenbuien beter aan. Ook is er dan minder last van droogte in periodes met weinig regen.

De subsidie

Het hoogheemraadschap verstrekt subsidie voor drie soorten maatregelen: het vergroenen van de tuin, het opvangen van regenwater en het afkoppelen van de regenpijp waardoor deze in de tuin uitkomt in plaats van in het riool. Subsidie kan worden aangevraagd via de website van het hoogheemraadschap: www.hhsk.nl/samenwaterproof. Hier staat ook meer informatie over de voorwaarden van de subsidieregeling.

Voorbeeld subsidieaanvrager

Een van de subsidieaanvragers is de heer Qualm uit Waddinxveen. Hij verving een deel van zijn tegels door groen, koppelde twee regenpijpen los van het riool en zorgde voor een plek in de tuin waar het regenwater terecht kan en langzaam de grond in kan zakken (wadi). “Ik ben blij met het resultaat. Het tuinplezier is absoluut toegenomen en op deze manier dragen we bij aan het klimaatbestendig maken van onze woonomgeving. Dat vinden mijn vrouw en ik belangrijk.”

Over de campagne Samen Waterproof

Met de campagne ‘Samen Waterproof’ wil het hoogheemraadschap, onder meer met subsidies, stimuleren dat iedereen, waar mogelijk, aan klimaatadaptatie (aanpassen aan klimaatverandering) gaat doen. Het doel is minder steen en meer groen buiten, het vertragen van de regenwaterafvoer en regenwater opvangen en gebruiken in droge perioden.


Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten