Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Charles de Mutsert bij de mast van schip Zeldenrust.</p>

• Charles de Mutsert bij de mast van schip Zeldenrust.

(Foto: Jan Timmer)

Actie: help ‘Zeldenrust’ aan een nieuwe mast

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Een nieuwe mast, een nieuw dekkleed, nieuw laswerk: de Van Waning Stichting heeft 45.000 euro nodig om het antieke zeilend vrachtschip Zeldenrust in een goede conditie te houden. 

“Om die reden zijn we een actie gestart waarmee we voldoende geld hopen op te halen bij het bedrijfsleven, verschillende fondsen en particulieren”, vertelt penningmeester Emile van der Steen. “Tijdens een van onze frequente inspecties ontdekten we dat de houten mastpaal er niet best aan toe is. Ook de dekkleden verkeren in slechte staat. Ze lekken. Repareren is voor beide geen optie meer. Vervanging wel. Vandaar onze actie.”

“We hebben inmiddels verschillende fondsen aangeschreven en bedrijven uit de Krimpenerwaard benaderd”, vult vrijwilliger Charles de Mutsert aan. “Daar hebben we inmiddels al wat mooie reacties op mogen begroeten. StreekFonds Krimpenerwaard heeft ons onlangs een toezegging gedaan voor een bedrag van 1.500 euro. Daar zijn we enorm dankbaar voor. Ook de TVM Foundation komt over de brug. Daar verwachten we 4.000 euro van. We hebben er vertrouwen in dat we uiteindelijk aan het streefbedrag gaan komen. We denken dat er in de regio veel mensen zijn die iets met de Zeldenrust hebben en onze actie willen ondersteunen.”

In de vaart
De Zeldenrust vaart sinds 1914 over de Zuid-Hollandse rivieren, vooral op de Lek en IJssel. De Van Waning-stichting houdt het historische zeilschop in de vaart.

Klein onderhoud wordt uit eigen kas betaald. Een dergelijk groot project als het vervangen van de mast en de zeilen kan de stichting niet betalen. 

Voorzitter John Praamsma: “De twee afgelopen seizoenen hebben we vanwege de coronamaatregelen nauwelijks tochten met groepen kunnen varen. Dat is normaal gesproken een deel van onze inkomsten, naast de bijdragen van donateurs en sponsors.”

Bedrijven kunnen de actie steunen door voor 250 euro een halve meter mast of 4 vierkante meter zeil te sponsoren. Praamsma: “Een ander bedrag mag natuurlijk ook. Bij donaties vanaf 1.000 euro, ofwel twee meter mast of 16m2 zeil, ontvangt men een VIP-pakket. Deze sponsors worden met twaalf collega’s uitgenodigd voor een geheel verzorgde zeildag. Als we weer kunnen varen natuurlijk... Wie andere ideeën heeft om de stichting te ondersteunen dan wel over een tegenprestatie, is welkom om dit kenbaar te maken.”

Zie ook de website van de Van Waning Stichting.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten