Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stockfoto 123RF

Corona: positief geteste mensen niet meer gebeld; testafspraak maken lukt niet altijd

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het aantal besmettingen is ook in deze regio zo hoog, dat GGD Hollands Midden geen uitgebreid bron- en contactonderzoek meer kan doen. Daarom worden mensen die positief getest zijn voortaan niet meer door de GGD gebeld, maar gemaild. 


Er komen dagelijks vele nieuwe besmettingen bij. Afgelopen week testten 7.312 personen uit de regio positief. 

“Door die explosieve groei is het niet meer haalbaar om besmettingen aan elkaar te koppelen of te herleiden”, verklaart een GGD-woordvoerder. “GGD Hollands Midden heeft de afgelopen weken nog met man en macht geprobeerd om in ieder geval de clusters binnen de verzorgings-, verpleeghuizen en thuiszorg in beeld te houden, maar ook dat is niet meer uitvoerbaar.”

Een van de gevolgen is dat GGD Hollands Midden zorginstellingen niet meer kan waarschuwen en informeren over besmettingen. De instellingen zijn nu vooral zelf verantwoordelijk voor het instellen van extra maatregelen op hun locatie(s). 

Testafspraak
Er worden volgens de GGD nog steeds ‘erg veel’ afspraken gemaakt voor een coronatest: “Hierdoor zijn de telefoonlijnen vaak overbezet en lukt het ook online niet om snel een afspraak te maken. Het advies is om het later nog eens te proberen.”

Er zijn drie reden waarom het niet altijd lukt om een afspraak te maken, verklaart de GGD-medewerker: “De eerste reden is het landelijk online-boekingssysteem. Dit reserveert drie tijdstippen, waarvan er uiteindelijk één geboekt wordt. Zodra die boeking is gedaan, komen de andere twee tijdstippen weer vrij. Daarom kan het zo zijn dat gebruikers een scherm krijgen met de melding dat er geen testmogelijkheden zijn. Dit terwijl er even later wel opeens plek is volgens het systeem. Het advies is dan ook om het later nog eens te proberen. Met name de vroege ochtend en avond zijn tijden waarop het vaker wel lukt.”

De tweede reden heeft te maken met de capaciteit bij de laboratoria: “Op dit moment is er niet meer laboratoriumcapaciteit beschikbaar voor het analyseren van testen.” 

Tot slot is het voor het uitbreiden van de testcapaciteit ook noodzakelijk dat er extra personeel komt: “GGD Hollands Midden is druk bezig met het werven van extra personeel, maar dit is lastig in de huidige arbeidsmarkt.”

Aanpassing quarantainebeleid
Het beleid over de leefregels is sinds afgelopen week aangepast. Huisgenoten moeten nu tien dagen in quarantaine. Ook als zij volledig gevaccineerd zijn en/of corona hebben gehad. Zij kunnen zich vijf dagen na het laatste contact laten testen om eerder uit quarantaine te kunnen. 

Het nieuwe quarantainebeleid geldt ook voor onderwijspersoneel en kinderen van alle leeftijden, ongeacht of zij eerder al corona hebben gehad. Voor zorgmedewerkers die beschermd zijn tegen corona en onmisbaar zijn voor hun werk, geldt een aangepast advies. Zij dienen eerst in quarantaine te gaan en zich zo snel mogelijk te laten testen. 

Boosterprik
Mensen die zijn geboren in 1936 of eerder kunnen telefonisch een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Het is hiervoor niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten