Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De &#39;powervrouwen&#39; uit de Krimpenerwaard. Op de foto missen drie dames van de groep.</p>

• De 'powervrouwen' uit de Krimpenerwaard. Op de foto missen drie dames van de groep.

(Foto: John Wijntjes)

‘Powervrouwen’ uit de Krimpenerwaard in het zonnetje gezet

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Tien ‘powervrouwen’ uit de Krimpenerwaard haalden onlangs met hulp van de gemeente hun MBO diploma.


Een MBO diploma halen in coronatijd. Tien dames uit de Krimpenerwaard met een migratieachtergrond deden het. Ze maakten deel uit van een project, waarbij de vrouwen ondersteund werden door ambtenaren. Het doel: De vrouwen helpen aan een baan en een leven zonder uitkering. Wethouder Jan Vente zette ze onlangs in het zonnetje.

Shaniya is één van de dames die al klaar is met haar studie. “Ik heb mijn MBO diploma ‘Helpende verzorgende’ gehaald.” Dat was het vervolg op de opleiding waar ze in 2018 mee startte. Nu werkt ze in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. “Daar ben ik voedingsassistent op de hartafdeling”, vertelt ze trots. “Ik ben zo blij dat ik aan het werk ben. Volgend jaar krijg ik meer werkuren en dan heb ik helemaal geen uitkering meer nodig.”

Doorzettingsvermogen

Volgens Dirrie Casteleijn van de gemeente Krimpenerwaard is de inzet van Shaniya tekenend voor de groep vrouwen die aan de slag is via het project. “De dames hebben het doorzettingsvermogen getoond om, naast de zorg voor hun gezin en het huishouden, vijf dagen in de week naar school en naar stage te gaan. In de morgen de kinderen naar school en de kinderopvang, het huis aan kant en naar werk of school. In de middag de kinderen ophalen, eten koken, kinderen naar bed en dan nog aan de studie. Wij zien ook dat deze powervrouwen hun echtgenoten mobiliseren als meewerkend partner in de huishouding en de opvoedingstaken.”

Vaak is er echter geen partner, zoals in het geval van Mihret. Zij heeft vier kinderen en regelde zelf voor hen de kinderopvang. “En de buurvrouw komt twee keer in de week ‘s avonds oppassen, zodat ik kan studeren.” Medestudent Shima vond het wel lastig dat veel lessen online waren in verband met corona. “Nu heb ik mijn MBO 1 diploma en ga ik verder taallessen volgen op weg naar MBO 2 of een betaalde baan.”

Verrassing

Wethouder Jan Vente verraste de vrouwen tijdens een bijeenkomst eerder deze maand met een kleine attentie. “Deze groep vrouwen is heel bescheiden, maar stuk voor stuk hebben ze keihard gewerkt.” Dirrie: “We zijn blij dat ze aan hun eigen toekomst hebben gewerkt. Ze hebben ons en zichzelf geholpen.”

Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten