Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>De uitgebrande takkenril op het Zwaneneiland.&nbsp;</p>

De uitgebrande takkenril op het Zwaneneiland. 

(Foto: Aangeleverd)

Vrijwilligers ‘Vrienden van het Zwaneneiland’ verbijsterd over vernieling takkenril

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Vrijwilligers van ‘Vrienden van het Zwaneneiland’ in Krimpen aan den IJssel zagen tot hun verbijstering onlangs dat een takkenril op het Zwaneneiland door vandalen in de fik was gestoken. Vrijwilliger Gerard Rietveld: “Dit is heel triest, wij steken daar tijd in. Het is daarnaast een schuilplaats voor veel dieren, zoals padden, kikkers, egels en er nestelde altijd een winterkoninkje op die plek. Daar doen we het voor.”


Een takkenril is een soort muurtje van paaltjes in de grond waartussen je dood hout stapelt of vlecht. Die op het Zwaneneiland is op woensdag 10 november uitgebrand, de brandweer moest daarbij ook in actie komen. Volgens Rietveld is de fik aangestoken. “Dat kan niet anders, zoiets gebeurt niet spontaan.” Hij laat weten dat een aantal jaren geleden ook als eens eentje in brand is gestoken. “Toen raakte de boom die ernaast stond zwaar beschadigd.”

In totaal staan er vier takkenrillen op het terrein. Of de uitgebrande takkenril vervangen wordt, kan Rietveld nog niet aangeven. “Daar gaan we nog als vrijwilligersgroep over in gesprek.” Er is een vaste groep vrijwilligers van zes tot acht mensen die iedere dinsdagochtend onderhoudswerkzaamheden doet op het Zwaneneiland. Daarnaast zijn er enkele momenten per jaar dat er meer vrijwilligers actief zijn, bijvoorbeeld om te maaien.

Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten