Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Er is een crowdfunding gestart voor Suzanne de Bruin-Boere.</p>

• Er is een crowdfunding gestart voor Suzanne de Bruin-Boere.

(Foto: Margje Rijsdijk-Kooistra)

Crowdfunding voor Suzanne uit Krimpen aan den IJssel

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Suzanne de Bruin-Boere (34) uit Krimpen aan den IJssel heeft een progressieve bindweefselaandoening. Hierdoor ligt ze eigenlijk alleen maar in bed. De hele dag. Jeugdvriendin Laura Rietveld hoopt met een crowdfundingsactie geld op te halen voor hulpmiddelen die het leven van Suzanne aangenamer kunnen maken.


“Van jongs af aan had ik al klachten, maar de artsen dachten dat het kwam door het groeien”, vertelt Suzanne. “Toen in 2012 mijn zoontje Sem geboren werd, kreeg ik hele heftige klachten.” Pas enkele jaren later kwam de diagnose: het Ehlers-Danlos syndroom (EDS), een aangeboren bindweefselaandoening. Suzanne: “Ik mis het lijm dat mijn lichaam bij elkaar houdt.” Haar gewrichten schieten bijvoorbeeld snel uit de kom, wekelijks moet ze daarvoor naar het ziekenhuis. “Ik moet uitkijken bij elke beweging die ik maak. Gelukkig heb ik nu in mijn beide schouders een achillespees gekregen. Die moet extra steun geven.” Helaas hebben ook de organen van Suzanne te lijden onder de ziekte. “Mijn blaas werkt niet meer, mijn longen werken nog maar voor 30 procent en mijn slokdarm doet het minder goed.”

De jonge moeder ging meteen een revalidatieproject in, maar dit had geen effect. “Ik ging er lopend in, maar kwam er in een rolstoel weer uit. Toen moest ik ook stoppen met mijn werk als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk. Dat mis ik echt heel erg.” Maar Suzanne mist nog veel meer. “Ik lig eigenlijk de hele dag in bed. Goed zitten kan ik niet en ons huis is niet geschikt voor rolstoelgebruik.”

Traplift

Jeugdvriendin Laura Rietveld hoorde het verhaal van Suzanne en besloot een crowdfundingsactie op te zetten. “Het is heel mooi dat mensen op deze manier meeleven”, vindt Suzanne. Ze hoopt dat er door de actie geld komt om het huis aan te passen. “Ik mag eigenlijk niet meer lopen, maar met een rolstoel kom ik het huis niet door.” Het doel is 10.000 euro. Hiervan zou dan het toilet aangepast kunnen worden, er moet een traplift komen en de doorgangen zijn nu te smal voor een rolstoel. De gemeente kan niets beteken in de kosten, aldus Suzanne. “Ze hebben ons een vervangende woning aangeboden, maar die is te klein. Er past geen bed in de woonkamer. Ik moet altijd in bed liggen, dan wil ik wel bij mijn gezin zijn.” Natuurlijk hoopt ze op meer dan dat. “Ik wil graag weer leuke dingen met mijn gezin doen. Echt weer een moeder zijn”, besluit Suzanne.

Crowdfunding en kroonkurkeninzameling

Meer informatie over de crowdfunding en doneren staat op de website van de actie: https://gofund.me/03f47bef. Zelf zamelt Suzanne kroonkurken (bijvoorbeeld bierdopjes) in om geld op te halen voor hulpmiddelen. Deze kunnen bij haar thuis ingeleverd worden. Mensen die willen helpen, kunnen haar een berichtje sturen via haar facebookpagina.

Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten