Ageeth Hagens-Meerkerk poseert met haar vader bij de historische collectie schoenen die haar opa en vader in de vorige eeuw verkochten.
Ageeth Hagens-Meerkerk poseert met haar vader bij de historische collectie schoenen die haar opa en vader in de vorige eeuw verkochten. Foto: Stephan Tellier

Uniek jubileum: ruim 100 jaar schoenen aan de Haven

Zakelijk 891 keer gelezen

SHOONHOVEN • Al meer dan honderd jaar worden schoenen verkocht aan de Haven 80 in Schoonhoven.

De naam ‘Van Meerkerk’ is in de archieven terug te vinden vanaf 6 januari 1920. “Mijn vader Aart kwam als zeventienjarige jongen uit Streefkerk op dit adres schoenen halen. Dat was toen bij Wendels”, vertelt Jan van Meerkerk. “Vervolgens verkocht hij de schoenen aan de overkant van de Lek, zeg maar als wederverkoper. Op een gegeven moment werd hem gevraagd de winkel over te nemen. Hij vond dat helemaal geweldig, maar zijn ouders eerst niet. Die wilden liever niet dat-ie van Streefkerk weg zou gaan.”

Jan van Meerkerk kwam na zijn dienstperiode in de zaak. Nadat zijn vader in 1967 overleed, zette hij de winkel voort.

Advertentie
Een advertentie in ‘De Omroeper’ uit 1937 laat zien dat de prijzen, voor hedendaagse begrippen dan, belachelijk laag waren. Toch kon Van Meerkerk er een goede boterham mee verdienen. Nog beschikbare oude in- en verkoopboeken tonen aan dat er een gezonde marge werd gemaakt. Ook reparaties werden gedaan. Van Meerkerk: “Vooral zolen en hakken. Toen had je nog geen gympies en sneakers.” 

Ooit beheerste hij zelf de kunst van nieuwe schoenen maken. Maar hij erkent dat hij dat niet meer zo goed zou kunnen. “Dat is te lang geleden.”

Twintig jaar geleden, op 62-jarige leeftijd, ging Jan met pensioen. De zaak bleef bestaan en werd verhuurd aan een nieuwe uitbater. In 2011 stopte deze. Dochter Ageeth had er wel oren naar om de winkel over te nemen. “Op dat moment waren de kinderen groter en ik zag dit als een mooie kans”, maakt ze duidelijk. 

Alle leeftijden
Voorheen was ze werkzaam in de verpleging. Allereerst startte ze met een compagnon. Sinds vier jaar is ze alleen eigenaar en heeft ze een aantal veranderingen doorgevoerd. Nu richt ze zich met het assortiment schoenen, bijpassende modekleding en accessoires op dames. Het betreft een ruime keuze voor jong en oud. “Mijn publiek is van alle leeftijden.”

Op de vraag wat ze het meest lastige vindt in het vak moet Ageeth diep nadenken: “Het veranderende modebeeld en de vervaging van seizoenen maakt het soms moeilijk in te schatten wat ‘in’ is. Op de beurzen worden trends gezet voor de komende seizoenen. Het is een combinatie van eigen smaak, prijs en inleven in je klantenkring.”

Ze onderstreept dat dit stukje ondernemen haar relatief veel tijd kost. “Soms ook hoofdbrekens”, lacht ze. Ook met de komst van online winkels probeert Ageeth creatief te blijven en steeds haar publiek te verrassen.

Vorig jaar werd de mijlpaal van honderd jaar Van Meerkerk bereikt. Door de coronaperikelen werd hier niet echt stil bij gestaan. Hoe dan ook is het een lange periode waarin veel veranderd is. Het minimuseum in de winkel verwijst met gereedschap en schoenen naar een andere tijd. De kunst is om met de veranderingen mee te gaan en daarop in te spelen. 

Ups en downs
Zowel Jan van Meerkerk als dochter Ageeth is trots op deze lange periode met ook de onvermijdelijke ups en downs. “Ik had ook slechte perioden in tijden van crisis”, besluit Jan het gesprek. “Maar het is altijd weer goed gekomen.”

Dirk Molenaar

Ageeth Hagens-Meerkerk poseert met haar vader in de schoenwinkel op de Haven in Schoonhoven. Het schoenenbedrijf is door haar opa 100 jaar geleden opgericht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden