Van links naar rechts: Arie Hofland, zijn vrouw Marrie Hofland-Blonk en Nico Holdermans.
Van links naar rechts: Arie Hofland, zijn vrouw Marrie Hofland-Blonk en Nico Holdermans. Foto: Margje Rijsdijk-Kooistra

Gedenkplaat voor oorlogsslachtoffers onthuld in Ouderkerk

Algemeen 936 keer gelezen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • Een plek om Ouderkerker Marinus Oosterom, omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, te herdenken. Dat was de wens van zijn nichtje Marrie Hofland-Blonk en haar man Arie. Uiteindelijk staan er zelfs negen namen op de gedenkplaat op het oorlogsmonument aan de Maenstand. Maandagmiddag 8 november om 14:30 is de onthulling.

Marinus Oosterom werd in de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld in het Oostenrijkse Greifenburg en kwam daar op 8 juni 1944 om het leven bij een arbeidsongeval. Arie: “Tijdens een vakantie in Oostenrijk in 2017 zijn we bij zijn graf geweest, maar daar was niets meer van terug te vinden. We vonden dat toch wel jammer.” 

Dus vroeg Arie aan Nico Holdermans van Historische Vereniging ‘Ouderkerck op d’IJssel’ of hij met de vereniging ervoor kon zorgen dat er ergens in Ouderkerk een gedenkplaatje zou komen. Nico en de historische vereniging zijn met de vraag van Arie en Marrie aan de slag gegaan. Dankzij die inzet is er enkele jaren geleden een gedenkplaat voor Marinus geplaatst in Greifenburg. 

Arie en Marrie hadden oorspronkelijk gevraagd om een plaatje in Ouderkerk. Nico: “Daar wilde ik graag aan meewerken, maar dan moesten wel alle oorlogsslachtoffers die destijds in Ouderkerk woonden op de gedenkplaat komen te staan.” Een jarenlange zoektocht naar namen en feiten volgde. “Het was een sneeuwbal die is gaan rollen en steeds groter werd”, aldus Arie. Nico vult aan: “Er komt nu een eind aan een lang traject. Het was veel werk, maar er hebben verschillende bestuursleden van de historische vereniging geholpen. Mijn stimulans was de behoefte van de families om een punt te hebben waar ze naartoe kunnen gaan. Ik merkte dat de impact van het verlies nog steeds erg groot is. Ze hebben soms niets meer, er is bijvoorbeeld geen graf. Een plek om te herdenken is dan erg belangrijk.” 

Met de komst van de gedenkplaat in Ouderkerk is het verhaal voor Arie en Marrie compleet. “Ik heb nu een plek om naartoe te gaan”, vertelt Marrie. Ze heeft geen herinneringen aan haar oom, maar weet wel dat ze in 1944 als tweejarige een keer bij hem op schoot heeft gezeten. Marrie heeft van haar moeder begrepen dat Marinus op zijn werk bij Heuvelman was, toen de Duitsers kwamen en twee werknemers opeisten. Helaas was hij daar één van. 

Naast Marinus Oosterom, staan op de plaat de namen van Bertus van Hoevelaken, Hendrik de Hoop, Arie Houweling, Bastiaan Pols, Gerrit Wouter Slappendel, Teunis Stouthart, Arie van Vliet en Pieter Vonk Noordegraaf. De gedenkplaat wordt maandagmiddag onthuld door Marrie Hofland-Blonk en Corrie Houweling, beide nabestaande van één van de slachtoffers. Daarnaast komt wethouder Ria Boere van de gemeente Krimpenerwaard een toespraak houden. Polderdichter Teus Stouthart, nabestaande van Teunis Stouthart, draagt een gedicht voor. Dit laatste doet ook nabestaande Aagje Lingen-Pols.

“Het was een heel waardevol traject. Het geeft veel voldoening om de nabestaanden van de oorlogsslachtoffers op deze manier te helpen. Die fijne reacties zijn me veel waard”, besluit Nico. 

Belangstellenden die maandag aanwezig willen zijn, kunnen contact opnemen met Nico via holdermansnico@gmail.com of 06 1211 0727.

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden