• Pieter Paans tijdens de extra raadsvergadering woensdagavond.
• Pieter Paans tijdens de extra raadsvergadering woensdagavond. schermafbeelding

Pieter Paans nieuwe burgemeester gemeente Krimpenerwaard

Algemeen 3.051 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Pieter Paans uit Numansdorp wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard. Dit werd woensdagavond tijdens een extra raadsvergadering bekendgemaakt.

Paans is op dit moment namens het CDA wethouder in de gemeente Papendrecht. 

Pascal van der Hek (voorzitter vertrouwenscommissie) zei woensdagavond tijdens de extra raadsvergadering dat de keuze voor Paans met name was bepaald door kernwaarden als daadkracht en empathie.

Paans was zelf tijdens de bijeenkomst aanwezig. In een korte speech zei hij vooral dankbaar te zijn voor de uitverkiezing en zich met hart en ziel voor de gemeente Krimpenerwaard te zullen inzetten.

Hij treedt per 20 januari 2022 in functie.

Achtergrond
Pieter Lieuwe Paans is sinds 2014 werkzaam als wethouder/locoburgemeester, eerst in de gemeente Cromstrijen en vanaf 2018 in de gemeente Papendrecht. Hij heeft een brede ervaring met regionaal (net)werken op het sociaal domein, werk, inkomen en economie.

Voordat hij wethouder werd, werkte Paans in het (internationale) bedrijfsleven als accountmanager. Hij was sinds 1997 politiek actief voor het CDA, onder andere als raadslid en fractievoorzitter. De inwoner van Numansdorp vervult diverse taken binnen de kerkelijke gemeente in zijn woonplaats. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

'Stevige kandidaat'
De vertrouwenscommissie leerde de beoogde nieuwe burgemeester in de gesprekken kennen als een 'stevige kandidaat, die zich zelfverzekerd en met humor weet te presenteren': 'Hij is energiek en heeft een gedreven uitstraling; hij heeft oprechte belangstelling voor ‘de mens’ en is benaderbaar. De heer Paans staat als bestuurder. Zijn dynamische uitstraling brengt de Krimpenerwaard, verder (in de regio). Hij heeft een goed gevoel voor wat er leeft en speelt, is toegankelijk en in staat om de juiste toon en timing te vinden'.

Volgens de gemeenteraad is hij de juiste persoon om de opgaven voor Krimpenerwaard, zoals zijn verwoord in de door de raad vastgestelde profielschets, de komende jaren op te pakken.  

Vervolgprocedure
Paans wordt nu via de Commissaris van de Koning aanbevolen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De Ministerraad doet op voorstel van het ministerie van BZK uiteindelijk een voordracht tot benoeming aan koning Willem-Alexander. Het is in Nederland inmiddels goed gebruik dat de aanbeveling van de gemeenteraad daarbij wordt gevolgd.

De installatie van de nieuwe burgemeester is voorzien op donderdag 20 januari 2022 om 20.00 uur. Dit gebeurt tijdens een bijzondere raadsvergadering in het gemeentehuis van Lekkerkerk.

Kandidaten
Voor het burgemeesterschap van Krimpenerwaard maakten 21 kandidaten hun belangstelling kenbaar.

De sollicitanten – 14 mannen en 7 vrouwen – varieerden in leeftijd van 38 tot en met 63 jaar. Van hen waren er zestien (oud) wethouder dan wel (oud) burgemeester. De overige sollicitanten kwamen uit het bedrijfsleven of anderszins.

De vacature ontstond nadat Roel Cazemier eerder dit jaar aankondigde zijn functie neer te leggen. De burgemeester koos hiervoor met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Aan hem wordt per 20 januari 2022 eervol ontslag verleend. 


Pieter Paans voorgedragen als nieuwe burgemeester gemeente Krimpenerwaard - https://t.co/izNtOtlqYN

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Pieter Paans tijdens de extra raadsvergadering woensdagavond.
• Pieter Paans.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 4 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden