Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: wijntjesfotografie.nl
fotoreportage

Boeren Krimpenerwaard protesteren tegen landonteigening voor natuur

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Boeren uit de Krimpenerwaard protesteren vandaag (dinsdag) bij rotondes in verschillende kernen van de gemeente tegen grondonteigening. Met leuzen op borden/spandoeken geven ze blijk van hun onvrede.


Zo’n vijftien landeigenaren in de gemeente moeten (een deel van) hun boerengrond afstaan voor de ontwikkeling van meer natuur in het gebied. “Maar we kunnen geen boer meer missen in de Krimpenerwaard”, zegt actievoerder en melkveehouder Floor de Jong uit Bergambacht.

Volgens bestemmingsplan Natuurgebied Veenweiden moet er in de Krimpenerwaard 2250 hectare nieuwe natuur komen. Al jaren wordt er gesproken met eigenaren die (een deel van) hun grond moeten afstaan. Nu zijn er nog zo’n vijftien over, vertelt De Jong: “De meeste hiervan zijn boeren die op den duur toch gaan stoppen, maar er zitten ook jonge agrariërs met een gezond bedrijf bij.” 

Hier moeten we volgens de melkveehouder zuinig op zijn. “We kunnen niet een blik boeren openmaken boven de Krimpenerwaard om ze aan te vullen. Weg is weg.”

Inspectie
De actie staat voor vandaag -dinsdagochtend 26 oktober- gepland, omdat er dan een delegatie land komt inspecteren. “Er wordt samen met de boeren gecheckt of de percelen waar het om gaat er wel netjes bij liggen. Een mooi moment voor ons om aandacht te vragen voor het proces.”

Want volgens De Jong verloopt dat alles behalve soepel. “De provincie Zuid-Holland is erg arrogant als het gaat om wat ze de landeigenaren te bieden hebben.” Hij noemt het voorbeeld van een agrariër die een andere boerderij aangeboden kreeg, maar waarbij de provincie zich op het laatste moment terugtrok. “Zo hoeven we toch niet met elkaar om te gaan? Als we dit zo afsluiten is niemand gelukkig.” Het gaat op dit moment vooral om land aan de noordrand van de gemeente, bij Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. 

Het is bij de actie niet de bedoeling om verkeer te blokkeren. “We willen alleen dat er op een menselijke manier met de boeren wordt omgegaan. Nu heeft de provincie alle touwtjes in handen. De gemeente Krimpenerwaard is echter eindverantwoordelijk, zij moeten de regie wat meer oppakken en op de rem drukken wanneer dat nodig is.”

RTV Krimpenerwaard maakte de volgende reportage:


Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten