Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Bras Band Schoonhoven.
• Bras Band Schoonhoven. (Foto: Ian Clowes)

Brass Band Schoonhoven trapt jubileumjaar af

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Brass Band Schoonhoven viert het 100-jarig bestaan. De finale wordt een knallend buitenconcert met Jamai op 4 juni 2022.


De start van het jubileumjaar was afgelopen zondagmiddag, op de dag af precies honderd jaar na de oprichtingsdatum. Voor de leden was er een gezellige aftrap van dit heuglijke moment. In het eigen honk ‘De Toverdoos’ is een fotocollage samengesteld. Deze geeft een mooi tijdsbeeld van de afgelopen eeuw. 

De Brass Band begon ooit als ‘Katholieke TOAGENO’, wat stond voor ‘Tot Ons Aller Genoegen En Ontspanning’. Begin jaren zeventig werd de koers veranderd en wijzigde het orkest naar een brassband. Niet zonder succes. In de loop van de jaren groeide de vereniging uit tot een op het hoogste niveau spelend orkest in binnen- en buitenland.

Afdelingen
De spirit om te winnen is typerend voor de vereniging, die bestaat uit drie onderdelen. Hoogste niveau is de A-groep met spelers uit het hele land. Zij spelen in de kampioensdivisie. Daarna volgt de B-groep, die uitkomt in de tweede divisie. Onlangs gaf dit orkest na lange tijd op de Bartholomeusdag weer een buitenconcert. Tenslotte is er de C- afdeling, die functioneert als opleidingsband voor jeugd vanaf acht jaar.

NBK
Het zijn nu drukke oefenweken, want eind deze maand staat in Tivoli (Utrecht) voor beide orkesten het Nederland Brass Kampioenschap (NBK) op het programma. Een week daarvoor, op zaterdag 23 oktober, is er de try-out in Theater Zuilen, eveneens in Utrecht. De lat ligt hoog voor het A-orkest, want de eerste prijs van 2020 moet geprolongeerd worden.

Voordat de leden zondagmiddag gezellig met elkaar konden borrelen is door het A-orkest eerst gerepeteerd. Geoefend werd in het Bastion, het onderkomen van de collega’s van muziekvereniging TAVENU. 

In tegenstelling tot vroeger tijden is de samenwerking tussen beide verenigingen al tientallen jaren uitstekend.

Proms
Vorig jaar is een jubileumcommissie samengesteld om invulling aan de festiviteiten te geven.

Binnenkort gaat de publiciteitsmachine draaien en volgt meer informatie. Het slotstuk van het feestjaar is zaterdag 4 juni 2022. Die avond wordt aan het Schoonhovense veer een groots jubileumconcert gegeven. Het gratis optreden is een cadeau van de vereniging in de sfeer van ‘The Night of the Proms’. Oud Brass Band-lid Jamai wordt de hoofdact tijdens deze wervelende show. Een datum om naar uit te kijken en alvast te noteren.

Dirk Molenaar

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten