Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>.</p>

.

(Foto: stockfoto)

Wereldarmoededag: ‘Extra aandacht voor mensen met urgente noden in de Krimpenerwaard’

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Stichting Urgente Noden (SUN) Krimpenerwaard staat stil bij Wereldarmoededag, op 17 oktober.


“Armoedebestrijding heeft wereldwijde urgentie, ook in de Krimpenerwaard leven inwoners met armoede, schulden en urgente noden”, weet SUN-voorzitter Marry Holst. “Omdat er steeds minder of niet direct bereikbare voorzieningen zijn bij de overheid, dreigen deze mensen tussen wal en schip terecht te komen. Een gift van een noodhulpbureau kan op zo’n moment uitkomst bieden, als het urgent is zelfs binnen 24 uur. Stichting Urgente Noden Krimpenerwaard kan directe financiële steun bieden, daar waar geen andere (tijdige) voorzieningen mogelijk zijn.”

Echtscheiding
In Nederland zijn er 26 noodhulpbureaus actief in ruim 100 gemeenten. Gezamenlijk ondersteunen zij duizenden huishoudens met miljoenen euro’s.

Marry Holst: “Neem het voorbeeld van Anja (niet haar echte naam). Zij heeft drie kinderen en heeft te maken met een (v)echtscheiding. Alle bankrekeningen staan nog op naam van haar ex-man. Hij ontvangt de toeslagen, maar houdt het geld zelf en betaalt nergens aan mee. Naar hem is een adresonderzoek ingesteld dat drie maanden duurt. Om te voorkomen dat Anja geen boodschappen meer kan doen en zij de kracht verliest om voor haar kinderen te zorgen doet de maatschappelijk werker een aanvraag bij het noodhulpbureau voor leefgeld. Die aanvraag wordt toegekend: Anja ontvangt drie maanden leefgeld van het noodhulpbureau.”

Dagelijks
Bovenstaande situatie is slechts een voorbeeld van één van de vele aanvragen die noodhulpbureaus in Nederland dagelijks ontvangen voor mensen met urgente noden. Mary Holst: “Op Wereldarmoededag willen wij graag extra de aandacht vestigen op mensen met urgente noden in de Krimpenerwaard en de manier waarop wij als noodhulpbureau ondersteuning geven.”

Een gift van een noodhulpbureau is er voor jong en oud, voor kleine of wat grotere bedragen en voor hele uiteenlopende aanvragen: per urgente situatie wordt gekeken wat er nodig is om tot een oplossing te komen. Marry Holst: “Een spelregel is wel: de gift is eenmalig of voor een afgebakende periode en kan alleen via dienst- en hulpverleners worden aangevraagd.”

Wie een urgente financiële noodsituatie heeft, kan contact opnemen met een hulp- of dienstverlener. Meer informatie via de website. Holst: “Het giftenbudget wordt bij elkaar gebracht door donateurs: fondsen, kerken, bedrijfsleven en particulieren. Wie ook een financiële wil bijdrage leveren aan ons werk kan voor meer informatie eveneens terecht op de website.”

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten