Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Thea Slingerland met enkele KdO-turnsters.</p>

• Thea Slingerland met enkele KdO-turnsters.

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Afscheid van een Lekkerkerks ‘turnmonument’

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Thea Slingerland gaat ontdekken wat het begrip ‘vrije tijd’ inhoudt. Ze nam na 44 (!) jaar afscheid als turntrainster van ‘haar’ Kdo Lekkerkerk. 


Enkele jaren geleden kondigde Slingerland al aan dat ze serieuze plannen had om haar trainersloopbaan te gaan beëindigen. Het lukte KdO echter niet om een goede opvolger te vinden. En stiekem werd er ook geredeneerd: ‘Ach, Thea gaat nog wel een seizoen door.’ 

“Ik besloot in juni van dit jaar dat ik er definitief mee ging stoppen”, vertelt de 60-jarige Lekkerkerkse. “Ik heb vervolgens nog geholpen om het nieuwe seizoen op te starten. Daarna was het klaar.”

De club heeft daardoor nog een maand of vier kunnen zoeken naar een opvolger. Die heeft het gevonden in de personen van Daniël Lodeweges en Demi Jansen. Thea Slingerland: “Uiteraard wens ik ze veel succes en een mooie tijd toe.”

Geen optie
Voor Thea Slingerland was doorgaan om verschillende redenen geen optie meer. “Dat heeft voor een belangrijk deel met mijn instelling te maken. Ik ben een type trainer dat er voor honderd procent voor gaat en met minder geen genoegen wil nemen. In de praktijk betekende dat al die jaren dat ik veertien uur in de zaal de selectie trainde en misschien nog wel net zoveel uur bezig was met andere zaken rondom het turnen en de wedstrijden in de weekends.”

Kleinkinderen
Ze deed het met enorm veel toewijding en plezier, maar op een gegeven moment kwamen ook andere dingen om de hoek kijken: “Het leek me heerlijk om ook eens een paar dagen weg te gaan met mijn man Peter en maximaal te kunnen genieten van onze twee kleinkinderen.”

De coronaperiode opende haar ogen definitief voor een leven ná het turnen. “Ook mijn gezondheid speelde daarin een rol. Steeds 4,5 uur training geven viel me langzaam aan steeds zwaarder, mede vanwege knieproblemen. Daarnaast sluit mijn visie op topturnen lang niet altijd meer aan op hoe andere mensen hierover denken. Alles bij elkaar waren het genoeg redenen om te stoppen.”

Missen
Met pijn in het hart, dat wel. “Ik ga het ongelooflijk missen. KdO zit in mijn systeem. Ik hou van die club en van mijn vak, maar ik weet dat ik ook verstandig moet zijn. Ik ben best bereid om nog eens in te vallen of te begeleiden, maar al die vaste uren zijn nu echt voltooid verleden tijd.”

En dus komt er een einde aan het ‘tijdperk Thea Slingerland’. Aan de hand van de Lekkerkerkse stoomde KdO Lekkerkerk op in de vaart der volkeren en werd in den lande met veel respect gesproken over de prestaties en de uitstraling van de club. 

“We wisten het te brengen tot de hoogste divisies”, vertelt Thea Slingerland. “Met topmeiden én op eigen kracht. Daar ben ik enorm trots op. En wat hebben we mooie toernooien beleefd in het buitenland. Van Madrid en Barcelona tot aan evenementen in Duitsland; dat Lekkerkerkse clubje stond er en deed op hoog niveau mee!”

Tijdens het afscheid waren er veel turnsters aanwezig met wie ze in die 44 jaar gewerkt heeft. “We haalden mooie herinneringen op aan wat we meemaakten. Eén van hen maakte me een prachtig compliment. Ze zei: ‘Thea, je was er voor al onze turnsters, niet alleen voor de toppers. Iedereen kreeg even veel aandacht.”

Rust
Ze heeft het met veel plezier en enthousiasme gedaan al die jaren. “Ook de contacten met trainers van andere verenigingen waren warm en hecht. En nu is er rust. En vrijheid. Beide voelen nu nog raar, maar ik zal er ongetwijfeld een goede invulling aan geven.”

Jan Timmer


Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten