Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Stockfoto.</p>

• Stockfoto.

Actie Politie Krimpenerwaard tegen wapenbezit onder jongeren

  •   keer gelezen

REGIO • Politie Krimpenerwaard doet mee met een landelijke campagne om wapenbezit te ontmoedigen. In de Week van de Veiligheid -van 11 tot 17 oktober- kunnen jongeren anoniem en straffeloos bij het Bergambachtse politiebureau, gevestigd aan het Hof ter Bergen 22, hun steek- of slagwapen inleveren.


Tweehonderd van de 352 gemeenten in Nederland haken in op deze actie, die eerder al in meerdere grote steden gehouden werd. 

In Bergambacht staat in het politiebureau een gele container gereed. Een baliemedewerker, die niet om een legitimatiebewijs vraagt, wijst de weg. In de omliggende kernen van de gemeente zijn wijkagenten op locatie aanwezig om de steek- of slagwapens in te nemen. De facebookpagina van Politie Basisteam Krimpenerwaard vermeldt waar en wanneer de jongeren, maar ook volwassenen, zich kunnen melden.

Vuurwapens
“Voor vuurwapens moeten mensen bellen naar het bureau, want we willen niet dat men met zo’n wapen over straat gaat,” vertelt agent Rob van Leeuwen, die deze actie coördineert. “Het inleveren van een vuurwapen is niet anoniem. Als blijkt dat het wapen gebruikt is bij een strafbaar feit, kan er tot vervolging worden overgegaan.”

In een stad als Den Haag leverde een eerdere inleveractie ruim 600 soorten wapens op. Rob van Leeuwen: “De gemeente Krimpenerwaard is niet te vergelijken met de grote steden. Incidenten met steekwapens komen hier nauwelijks voor. Ik adviseer om jongeren die zich onveilig voelen om naar een vertrouwenspersoon op school of werk toe te stappen. Benader eventueel een wijkagent. Van de inleveractie, die ook bekend wordt gemaakt via posters en social media, gaat een preventieve werking uit. Als de actie slaagt, is onze gemeente weer een stukje veiliger.”

Het resultaat van de inleveractie wordt door de politie-eenheid Den Haag bekendgemaakt.

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten