Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Wikimedia Commons

Polsbroek wil eigen identiteit behouden: ‘Liever bij Krimpenerwaard’

  •   keer gelezen

POLSBROEK Inwoners van Polsbroek willen bij een herindeling van Lopik liever deel uitmaken van de gemeente Krimpenerwaard dan van een gemeente ‘uit het Utrechtse’. Zo bleek tijdens een dorpsgesprek maandagavond.


De gemeenteraad van Lopik kwam in maart tot de conclusie dat het niet langer door kan als zelfstandige gemeente. Daarvoor is het te klein. Onderdeel van de bestuurlijke opschaling is het aangaan van gesprekken met omliggende gemeenten om te komen tot een of meer fusiepartners. Om goed voorbereid te zijn krijgen de inwoners van de diverse kernen de kans aan te geven waarin hun dorp uniek is. De gemeente Lopik wil daarmee goed beslagen en zelfverzekerd de fusiegesprekken aangaan.

In het Dorpshuis van Polsbroek kwamen maandagavond zo’n 40 bewoners af op het dorpsgesprek, het eerste in een reeks die langs de verschillende kernen voert. 

‘Schraalvergroting’
Burgemeester Laurens de Graaf merkte meteen dat de Polsbroekenaren de schaalvergroting meer een ‘schraalvergroting’ vinden. In plaats van een spervuur van vragen uitten zij hun bezorgdheid over het verdwijnen van de voorzieningen. Een fusie zien zij niet zitten, maar zij realiseren zich wel dat aan een bestuurlijke opschaling niet te ontkomen is.

Gespreksleidster Femmy Jonker wist de waardevolle eigenschappen van Polsbroek boven water te krijgen. De onderlinge verbondenheid is er één van. Na de vraag of Lopik in zijn geheel of opgesplitst verder kan gaan ontstond opwinding. De gemeente Krimpenerwaard is qua identiteit een betere fusiepartner dan gemeenten uit het Utrechtse, vonden verschillende inwoners. 

‘’Als Polsbroek in meerderheid verder wil zonder de gemeente Lopik is dat een optie”, zette burgemeester De Graaf uiteen. ‘’Technisch gezien is een grensoverschrijdende fusie mogelijk.”

In Cabauw, een andere Lopikse kern die van oudsher ook op de Krimpenerwaard gericht is, wordt maandag 11 oktober een dorpsgesprek gehouden.

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten