• De Veerpoort in Schoonhoven gaat niet volledig dicht. Er komt 'alleen' een weekend- en avondafsluiting.
• De Veerpoort in Schoonhoven gaat niet volledig dicht. Er komt 'alleen' een weekend- en avondafsluiting. Foto: Stephan Tellier
update

Compromis: Veerpoort Schoonhoven wordt gedeeltelijk afgesloten

Algemeen 1.426 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Zoals verwacht durft de meerderheid van de gemeenteraad het (nog) niet aan om de Veerpoort in Schoonhoven definitief af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Onder aanvoering van de VGBK wierpen de tegenstanders tijdens de raadsvergadering dinsdagavond een alternatief op tafel: een gedeeltelijke afsluiting.

De Veerpoort gaat daarbij in het weekend (van vrijdag 12.00 tot en met maandagochtend 8.00 uur) en op de overige dagen van 22.00 tot 8.00 uur dicht. Daarbuiten kan de poort gewoon gebruikt blijven worden door gemotoriseerd verkeer, dat vanaf het terrein Buiten de Veerpoort komt. (Via de andere zijde geldt al een doorrijdverbod.)

Meningen verdeeld
“Wij hebben de afgelopen weken de stemming onder betrokkenen gepeild en zoals verwacht zijn de meningen verdeeld”, stelde VGBK-fractievoorzitter Pascal van der Hek. “Naar goed Nederlands gebruik komen we dan in het midden uit, vandaar dit compromis. Zo is iedereen een beetje tevreden, blijven de winkeliers bereikbaar en is er op de vroege ochtend minder sluipverkeer.”

De VGBK vond medestanders in het CDA, de SGP en Lokaal op 1.

Onbegrip
Het leidde tot onbegrip bij de overige fracties. Anthony Tom (ChristenUnie) kon er met zijn pet niet bij: “Noem me één goede reden om de Veerpoort niet definitief af te sluiten. Met jullie alternatief spaar je de kool en de geit en wek je bovendien verwarring: wanneer is de poort open en wanneer is-ie dicht?” Hij bestreed dat winkeliers in meerderheid tegen een afsluiting zouden zijn: “Ook al kom je binnen via de Veerpoort, waar moet je je auto kwijt? De Steenenbrug is vrijwel altijd vol. Dus kom je automatisch op parkeergelegenheid uit, die vanaf de andere kant ook prima bereikbaar is.”

De VVD -‘wij zijn al jaren voorstander van afsluiting’, D66 –‘ieder winkelgebied dat autoluw is, is een succes-’, de PvdA ‘omzetdaling zal niet aan de orde zijn bij afsluiting van de Veerpoort, integendeel’ en Pro Krimpenerwaard -‘kijk nou eens verder dan het eigen partijbelang’- probeerden de VGBK en consorten nog te vermurwen, maar zonder succes. 

Petitie
Ook een petitie van (bijna 50) omwonenden van de Veerpoort -die hartstochtelijk pleiten voor een volledige afsluiting- mocht niet baten. Zij wijzen op de grote overlast van het gemotoriseerd verkeer, met onveilige situaties voor wandelaars en fietsers tot gevolg. Bovendien zou afsluiting van de Veerpoort de uitstraling van het onlangs heringerichte terrein Buiten de Veerpoort ten goede komen.

Wethouder Ria Boere waagde een laatste poging: “Ik snap het gewoon niet. Al in 2018 heeft u raadsbreed aangegeven voor een autoluwe binnenstad te zijn. Het afsluiten van de Veerpoort kan een eerste stap zijn. Uw voorstel is halfslachtig, het is alsof je ‘een beetje zwanger’ bent. Maar ook bij een dichte Veerpoort blijven winkeliers prima bereikbaar.” 

Paal
Het was tegen dovemansoren gezegd. De indieners van het amendement, getalsmatig met 17-12 in de meerderheid, bleven bij hun standpunt. En dus komt er met een verzinkbare paal een gedeeltelijke afsluiting.

Probleem is nog wel hoe die paal in de grond moet zakken als de poort open is, want voor de Veerpoort ligt een historische brug onder het wegdek verscholen. En die mag niet aangetast worden bij graafwerkzaamheden. 

Wethouder Boere: “Ik heb ernstige twijfels over de praktische uitvoerbaarheid; daar moet eerst goed onderzoek naar gedaan worden.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden