Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stockfoto 123RF

Krimpenerwaard: sluitende begroting, ‘maar komende jaren werk aan de winkel’

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Mede dankzij een extra bijdrage van het Rijk kunnen burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard een sluitende begroting presenteren. “We zijn financieel gezond, de begroting laat zelfs een klein overschot zien”, meldt wethouder Ria Boere.


Het opstellen van de begroting ging echter niet zonder slag of stoot. Net als vorig jaar ziet Krimpenerwaard, net als andere gemeenten, zich geconfronteerd met grote (financiële) uitdagingen en onzekerheden. 

Boere: “Binnen het sociaal domein blijven de kosten, met name die van de Wmo, stijgen. De invoering van de Omgevingswet is met onzekerheden omgeven en opgaven op het gebied van duurzaamheid en woningbouw gaan in de nabije toekomst gepaard met forse investeringen.”

Vervolgens: “Vooralsnog hoeft er niet bezuinigd te worden. We kunnen blijven doen wat we van plan zijn. We zijn er ook in geslaagd om de woonlasten slechts beperkt te laten stijgen, waardoor deze laag blijven ten opzichte van de regio. Wel moeten we de komende jaren flink aan het werk om ook de komende begrotingen sluitend te houden.”

Inflatie
Voor 2022 stijgen de ozb-belasting en de tarieven voor de riool- en afvalstoffenheffing met maximaal de inflatiecorrectie van 1,6%. Al eerder was besloten om de hondenbelasting gefaseerd af te schaffen. Deze belasting vervalt per 2022. De tarieven voor bouwleges en lijkbezorging worden, bovenop de inflatiecorrectie van 1,6%, extra verhoogd. Dit om de kostendekkendheid te verhogen.

De gemeenteraad behandelt de begroting op dinsdag 9 november. 

Scenario’s
B&W startte eerder dit jaar, samen met de gemeenteraad, een traject om te komen tot verschillende scenario’s en bezuinigingsmogelijkheden. Voor 2022 bleek inzet hiervan niet nodig om tot een sluitende begroting te komen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten