Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>Dakota uit Krimpen aan den IJssel heeft een hulphond nodig en is daarvoor een crowdfunding gestart. </p>

Dakota uit Krimpen aan den IJssel heeft een hulphond nodig en is daarvoor een crowdfunding gestart.

(Foto: Aangeleverd)

Dakota (22) uit Krimpen start crowdfunding voor hulphond

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Dakota Steijn (22) uit Krimpen aan den IJssel is al jarenlang psychiatrisch patiënt. Ze heeft onder andere te maken met autisme, depressies en angststoornissen. Een hulphond zou haar kunnen helpen, daarom is Dakota nu een crowdfundingsactie gestart.


Een hulphond kost ongeveer 19.000 euro, vertelt Dakota. “Dat is het hele levenstraject van de hond. Een pup moet eerst twee jaar intensief worden getraind en daarna moet die training nog regelmatig herhaald worden.” De zorgverzekering dekt de kosten niet, over een paar weken heeft Dakota nog een afspraak bij de gemeente Krimpen aan den IJssel. “Maar de kans dat zij wat kunnen betekenen is klein.”

Dakota staat onder behandeling en neemt medicatie, maar ze heeft eigenlijk 24 uur per dag iemand nodig die bij haar is. “Ik heb vaak paniekaanvallen en meltdowns. Dan ben ik erg overstuur en heb ik iemand nodig om me te troosten.” Is er niemand om haar uit zo’n paniekaanval of meltdown te halen, dan kan het gebeuren dat Dakota haarzelf niet meer onder controle heeft. 

De aanvallen zich kunnen op ieder moment aandienen, maar het gebeurt vooral in de avond en ‘s nachts. “Eerder waren mijn moeder of zus dan bij me, maar zij hebben aangegeven het mantelzorgen niet meer aan te kunnen.” Dakota begrijpt dat heel goed, maar voor haar betekent het eigenlijk dat ze niet meer op zichzelf kan wonen. “Ik moet mijn huisje en twee katten achterlaten om beschermd te gaan wonen.”

Juist katers Neo en Dexter slepen Dakota regelmatig door een moeilijke periode. Zoals een tijdje geleden, toen het zo slecht ging dat Dakota naar een crisiscentrum is gegaan. “Daar ben ik een week geweest en was erg eenzaam. Eenmaal thuis hebben mijn katten veel voor mij betekend. Zo ben ik ook tot de conclusie gekomen dat dieren mij het allermeeste helpen.”

Met behulp van de crowfundingsactie hoopt Dakota snel een hulphond te hebben. “Een hond kan een meltdown voelen aankomen, dan kan hij mij afleiden door aan te geven dat hij een rondje wil lopen. Tijdens een depressie kan een hond je troosten door middel van fysiek contact, bijvoorbeeld knuffelen.” Dakota heeft contact met verschillende organisaties voor hulphonden en hoopt dat ze snel kan starten met de zoektocht naar een geschikte pup. “De organisatie helpt hierbij en regelt samen met je de training.” Nu is het zaak om het benodigde bedrag in te zamelen. Dakota: “Ik hoop echt dat het gaat lukken. Een hond kan mij helpen zoals een zorgmedewerker dat doet en geeft mij ook iets om voor te leven.”

De crowdfundingsactie staat op de website www.gofundme.com onder ‘Hulphond voor Dakota’. 

Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten