Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>De wethouder nam het boekje in ontvangst op de locatie waar voorheen het kasteel van Bergambacht stond.</p>

De wethouder nam het boekje in ontvangst op de locatie waar voorheen het kasteel van Bergambacht stond.

(Foto: Aangeleverd)

Reis mee door het historische landschap van de Krimpenerwaard

  •   keer gelezen

REGIO • Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek nam donderdag 23 september het reisboekje ‘Grand Tour door historisch landschap’ in ontvangst van Linda Driesen, een van de schrijvers en samenstellers van het boekje. Ook medeauteur Arthur Meyer was hierbij aanwezig.


Scholen voor voortgezet onderwijs ontvangen gratis een aantal rijk geïllustreerde en prachtig vormgegeven reisboekjes. Geïnteresseerden kunnen de serie van drie boekjes kosteloos downloaden via www.geschiedenisvanzuidholland.nl en het streekarchief Midden-Holland - www.samh.nl. De fietsroute is ook te vinden op de IZI-travelapp.

Historische spoor- en tramlijn

Ooit liepen er een tramlijn en spoorlijnen vanuit Noord-Holland langs Nieuwveen via Alphen aan den Rijn en Gouda en zo helemaal door tot aan Schoonhoven. Her en der zijn restanten van deze spoorlijn terug te vinden. De geschiedenis van het landschap en haar bewoners spreekt tot de verbeelding.

Toen_anno_nu heeft, in samenwerking met Stichting Doe21, de verhalen van het landschap langs de oude Zuid-Hollandse spoorlijnen in kaart gebracht. Dit heeft geresulteerd in een route in drie delen, vanaf Nieuwveen tot aan Schoonhoven. Per route is een reisboekje met fietsroute gemaakt, die je inzicht in de politieke achtergronden geven bij de nooit gerealiseerde vervening van de polder. Er is bijvoorbeeld het werk van de Stolwijkse kooiker te zien. En het voert je langs de mammoeten in Bergambacht. Onderweg worden grote vraagstukken uit het verleden en heden aan het landschap en zijn geschiedenis gekoppeld. Er is ook aandacht voor bijzondere flora en fauna en voor persoonlijke jeugdherinneringen van ooggetuigen van het verleden van het spoor.Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten