Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Jolanda liet na zestien jaar haar borstprotheses verwijderen. </p>

• Jolanda liet na zestien jaar haar borstprotheses verwijderen.

(Foto: John Wijntjes)

Jolanda uit Bergambacht liet borstprotheses verwijderen

  •   keer gelezen

BERGAMBACHT • Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Jolanda Assman (42) uit Bergambacht weet dat als geen ander. Zij liet afgelopen november na zestien jaar haar borstprotheses verwijderen. “Het zijn sluipmoordenaars.”


De puzzelstukjes vielen voor Jolanda letterlijk in elkaar toen ze per toeval een tv-programma zag, waarin een vrouw vertelde dat ze ziek was geworden na het zetten van borstimplantaten. “Deze vrouw zat zelfs in een rolstoel, maar kon na het verwijderen van de implantaten weer lopen. Haar klachten leken zo erg op die van mij. Echt bizar. Ik dacht; dit heb ik ook.” Jolanda belde haar ouders en vriend op, zodat zij ook naar het programma konden kijken. “Ze zeiden meteen: ‘Dit lijkt op jouw verhaal, Jolanda’.”

Lopen als een oma

Jolanda legt uit dat de protheses 24 uur per dag siliconen zweten. “Dat komt dan in je spieren, organen en bloedbanen terecht en zo zit het op een gegeven moment overal.” Zelf ging ze in de loop der jaren steeds slechter functioneren. “Het begon met kleine klachten, zoals vermoeidheid.”
Op een gegeven moment ging het echter heel slecht met de ondernemer. “Ik was altijd heel sportief en sta positief in het leven, maar ik kon haast niets meer. Ik liep als een oma, al mijn gewrichten deden pijn, en had veel immuunsysteemklachten. Zo had ik trillende oogleden, hartkloppingen en kwam ik aan. Als ik een trap op liep, stond ik na een paar treden al te hijgen. Ik kon echt weinig onthouden en mijn huid deed soms ontzettend veel pijn.” Normale dingen zoals fietsen, sporten of een stukje wandelen gingen gewoon niet meer.

Dus ging Jolanda naar de huisarts. Er volgden vele onderzoeken bij verschillende specialisten in het ziekenhuis en zelfs ziekenhuisopnames. “Ze konden alleen niets vinden. Steeds werd ik weer doorverwezen naar een andere specialist en iedere keer werd er geen oorzaak gevonden voor mijn klachten.”

Opletten geblazen

Al snel na het kijken van het tv-programma maakt Jolanda bij een privékliniek een afspraak om de implantaten zo spoedig mogelijk te laten verwijderen. “Natuurlijk, dit doe je niet zomaar even. Maar als je je zo beroerd voelt in je eigen lichaam, dan is de keuze snel gemaakt.” In november 2020 zijn ze verwijderd, maar bijna een jaar later is Jolanda nog steeds niet helemaal de oude. “Het gaat wel steeds beter. Ik had bijvoorbeeld vaak trillende oogleden, dat is nu bijna weg. En ik kan alweer een stuk fietsen, dat is zo fijn. Mijn vriend en ik zijn gek op tochtjes met onze mountainbikes.” 

De protheses zijn opgestuurd naar een arts, die onderzoek doet naar de zwetende borstimplantaten. Jolanda: “Ik heb van hem ook een rapport gehad, waarin staat dat ze daadwerkelijk gezweten hebben.” Het is overigens nog maar de vraag of al haar klachten helemaal verdwijnen. “Het blijft opletten geblazen.” 

Waarschuwen

Jolanda wil graag andere vrouwen waarschuwen voor borstimplantaten. Dit doet ze bijvoorbeeld al op een forum op Facebook waar vrouwen met hetzelfde probleem met elkaar in contact komen. Ook vertelde Jolanda haar verhaal eerder in Vriendin. “Daar kreeg ik veel positieve reacties op.” Ze deelt haar verhaal graag met anderen. Zo spreekt Jolanda vaak met mensen over de gezondheidsproblemen in haar lingerieboetiek SlipByJo in het centrum van Schoonhoven. “Juist daar zie ik veel vrouwen die onzeker zijn over hun borsten. Dat was ik zelf ook.” Nu wil ze iedereen graag vertellen dat je jezelf moet accepteren zoals je bent. “Ik was eerst heel blij met mijn nieuwe borsten, maar ik had het nooit moeten doen. Ik heb mijn lichaam letterlijk ziek laten maken. “Je vergiftigt je eigen lichaam.” 

Het gaat volgens haar om alle soorten protheses. “Ook in implantaten met zoutwateroplossing zitten siliconen. Je moet het gewoon niet doen.” Zelf kan ze beetje bij beetje weer genieten van de leuke dingen van het leven. Toch blijft ze er constant mee bezig. “Dit verhaal is te belangrijk om niet verteld te worden. Ik hoop dat mijn ervaringen een les zijn voor andere vrouwen.”

Margje Rijsdijk-Kooistra

Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten