Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Mieke voor de entree van het Zilvermuseum.</p>

• Mieke voor de entree van het Zilvermuseum.

(Foto: aangeleverd)

Zilvermuseum zoekt vrijwilligers: ‘Gastvrije ontvangst maakt het verschil’

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Bij het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven werken zo’n zestig vrijwilligers. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse gang van zaken in het museum. Zo is er een groep actief in de verzorging van het zilver, richten vrijwilligers zich op het registreren en digitaliseren van objecten dan wel op educatie en fotografie, worden er rondleidingen gegeven en zijn er vrijwilligers betrokken bij de ontvangst van bezoekers bij de balie en ‘op zaal’. De laatste groep vormt mede het gezicht van het museum. Zoals Mieke, die zich al meer dan twaalf jaar vrijwillig inzet als baliemedewerker.


“Naast mijn werk op de financiële administratie van een verzekeringsmaatschappij was ik vroeger met mijn man bezig met het verzamelen en verhandelen van antiek zilver op markten en beurzen”, vertelt ze over haar achtergrond. “Ik had daar ontzettend veel plezier in en toen mijn pensioen in zicht kwam, wist ik wat ik graag wilde gaan doen met mijn tijd. Het leek me wel wat om bij het Zilvermuseum achter de kassa te zitten dan wel om mensen te ontvangen, als verkoopster te fungeren in de winkel en voor het geven van informatie over de omgeving. Want een gastvrije ontvangst maakt het verschil bij een museumbezoek.”

Kinderen
Ze begon twaalf jaar geleden bij het museum en doet het volgens eigen zeggen ‘nog steeds met heel veel plezier’: “In de loop van de tijd is er veel veranderd, wat voor mij het werk nog leuker maakt. Wat ik bijvoorbeeld heel fijn vind, is dat er hier goed naar de vrijwilligers geluisterd wordt. Als je ideeën inbrengt ter verbetering, wordt er gekeken wat er mogelijk is om het te realiseren. Er is een goede sfeer en open communicatie tussen medewerkers en vrijwilligers. Waar ik ook veel plezier in heb, is dat er de laatste jaren steeds meer kinderen en gezinnen naar het museum komen. In de Zilverwerkplaats zijn leuke dingen te doen, elke schoolvakantie is er weer wat anders.”

Vervolgens: “Met de komst van de nieuwe directeur in 2016 -Marcel Teheux- zijn er interessante exposities gekomen met modern zilver van smeden uit Schoonhoven, zoals nu met Pauline Barendse en Jan Matthesius, de zilverkunst van Jan van Nouhuys, maar ook eerder met Paul de Vries. Als vrijwilliger weet je als eerste wat er komt en krijg je interessante rondleidingen. Ook gaan we jaarlijks op excursie.”

Omzet
Het meeste plezier beleeft ze nog altijd aan de verkoop in de winkel: “Behalve dat ik het heel leuk vind om klanten te helpen met het uitkiezen van een mooi cadeau of item, geniet ik er ook stiekem van als ik terugzie dat we een goede omzet hebben gedraaid. Dan komt toch ook mijn financiële achtergrond om de hoek kijken.”

Wie ook vrijwilliger wil worden bij het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven en bijvoorbeeld aan de slag wil als gastvrouw/-heer kan voor meer informatie contact opnemen via telefoonnummer 0182- 385612 of een kijkje nemen op de website.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten