Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het Polderkoor voor thuisbasis Het Kwartier.
• Het Polderkoor voor thuisbasis Het Kwartier.

Jubilerend Polderkoor zingt weer uit volle borst

  •   keer gelezen

STOLWIJK • Het Polderkoor bestaat deze maand tien jaar. Na de versoepeling van de coronamaatregelen zingen de 50 leden weer uit volle borst in hun thuishaven Het Kwartier.


Het afgelopen anderhalf jaar vielen vanwege corona alle optredens van het Polderkoor weg. Toch zegde niemand zijn lidmaatschap op. Het bestuur hield de leden op de hoogte via een digitale nieuwsbrief, die veelvuldig verscheen. De grote saamhorigheid bij de leden, die behalve uit Stolwijk uit de gehele Krimpenerwaard en daarbuiten komen, bleef daardoor in stand. 

“Normaal hadden we zo’n dertig optredens per jaar,” vertelt voorzitter Lijdie Verdoold. “Op korenfestivals, braderieën en in zorgcentra zongen wij ons uitgebreide, meertalige repertoire, dat bestaat uit populaire muziek vanaf de jaren zestig. Ook verzorgden wij avondvullende kerstoptredens met liedjes, gedichten en verhalen. Het was bijzonder jammer, dat we onze hobby niet meer konden uitoefenen. We zijn blij weer te kunnen beginnen. Onze wekelijkse repetitieavonden -op de dinsdag- duren van van 20.00 tot 22.00 uur.” 

Benefiet-korenfestival
In de toneelzaal van Het Kwartier was afgelopen weken voldoende ruimte om de leden ‘zigzaggend’ op anderhalve meter een plek te geven. “Op 30 september hebben we hier op de Dag van de Ouderen ons eerste optreden. Bij ons is iedereen gevaccineerd. Het traditionele Benefiet-korenfestival, waarbij vier koren uit de Krimpenerwaard voor het goede doel optreden in Het Kwartier, staat gepland op 30 oktober. We hebben er zin in.”

Terugblik
Het Polderkoor ontstond spontaan. Eind 2010 kwam vanuit het bestuur van Vrouwen van Nu – thans Stolkse Vrouwen - de vraag om een zangkoor op te richten. Op initiatief van Corrie van den Heuvel, Elly van Kluijve en het echtpaar Reinie en Ton Brouwer de Koning kwam Het Polderkoor tot stand. Leden van Melodia zorgden voor de muzikale begeleiding.

In september 2011 ging het gezelschap, dat toen bestond uit twintig personen, van start. Een vaste dirigent werd een jaar later gevonden in Perkouwenaar Wim van Wijngaarden, die als dirigent van shantykoor De IJsselmannen zijn sporen heeft verdiend. 

Aanwas
“Ieder lid is belangrijk voor en nauw betrokken bij Het Polderkoor,” stelt medeoprichter Ton Brouwer de Koning. “Corrie Honkoop bedacht de naam, mijn vrouw ontwierp het logo. Dick Oudenes zorgt er elke dinsdagavond voor dat de apparatuur geïnstalleerd is en de muziekinstrumenten klaar staan. Net voor corona uitbrak, versterkte keyboardspeler Margreet van Mourik uit Gouderak ons koor. In de paar optredens die zij erbij was, bleek er meteen meer mogelijk op muzikaal gebied. We hopen nog jaren door te kunnen gaan. De gemiddelde leeftijd van onze koorleden loopt echter tegen de 70 jaar. We hopen op een aanwas van jongeren. Mannen die willen meezingen, zijn altijd welkom.”

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten