Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Marlou Koevoets en Evelien Isphording hopen een nieuwe locatie net zo knus te maken als de huidige.
• Marlou Koevoets en Evelien Isphording hopen een nieuwe locatie net zo knus te maken als de huidige.

Evelien en Marlou zoeken noodgedwongen nieuwe locatie voor ‘Cultuur Station’

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Evelien Isphording en Marlou Koevoets van Het Cultuur Station zijn hard op zoek naar een nieuwe locatie. Hun huidige onderkomen -het voormalige trein-/busstation in Schoonhoven- komt vanwege het nieuwbouwproject Spoorzone per 1 juni 2022 te vervallen.


“Balen”, zeggen de twee in koor, “vooral omdat we nu eindelijk weer eens wilden knallen na anderhalf jaar coronabeperkingen.” Anderzijds wisten ze dat het eraan zat te komen. “Het was van het begin af aan duidelijk dat dit een tijdelijk onderkomen was. Vanwege die wetenschap kregen we steeds een jaarcontract aangeboden.”

Voorkeur
Hun zoektocht heeft tot nu toe helaas nog niets opgeleverd. “We zoeken een pand van minimaal 150 vierkante meter, dat hoog genoeg is voor kleinschalige theaterproducties. Veel bedrijfsloodsen vallen hierdoor af. Het pand hoeft niet mooi te zijn; we maken er wel wat van. Wel dient het zeven dagen per week beschikbaar te zijn en het liefst ook een beetje betaalbaar natuurlijk.”

Ze hebben een voorkeur voor Schoonhoven. “De meeste van onze leden komen hier vandaan. Mocht het echt niet lukken, dan moeten we verder kijken.” 

Theatrique
Beiden willen geen tijdelijk onderkomen meer. Vooral Evelien kan geen verhuisdozen meer zien. “Ik begon mijn theaterschool Theatrique in de oude Ichthusschool hier even verderop. Na tijdelijk in de Bastille te hebben gezeten kon ik in juni 2018 in dit leegstaande stationsgebouw terecht.”

Daar kreeg ze gezelschap van zangeres/zangdocent Marlou Koevoets, met wie ze de krachten bundelde. “We kunnen rustig zeggen dat we deze locatie hebben omgetoverd tot een cultuurhuis, met een theaterzaal in de voormalige remise. Jammer dat we daar de afgelopen periode vanwege corona maar beperkt gebruik van hebben kunnen maken.” 

Flexibiliteit
Daarover gesproken, corona vergde het nodige van hun flexibiliteit. “We hebben geprobeerd zoveel mogelijk creatief in te springen op wat mogelijk was”, blikt Marlou terug. “Online, en toen het weer kon, met buitenlessen. Iedere keer was het afwachten wat wel en niet kon.”

Hun inspanningen leidden ertoe dat Het Cultuur Station tegen de verdrukking in groeide. Het vervult Evelien en Marlou met trots. “We hebben inmiddels ruim 200 leden, van jong tot oud(er). Het laat zien dat dit culturele centrum in een behoefte voorziet. We gaan er dit laatste seizoen wat moois van maken om daarna, als het even kan, ons werk voort te zetten op een nieuwe, vaste locatie.” 

Wie Evelien en Marlou wil helpen in hun zoektocht kan contact opnemen via: info@hetcultuurstation.nl

Het nieuwe seizoen van Het Cultuur Station bevat een veelheid aan lessen/activiteiten. Belangstellenden kunnen de hele maand nog vrijblijvend kennismaken. Meer informatie via de website

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten