Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Enkele bestickerde straatnaamborden.
• Enkele bestickerde straatnaamborden. (Foto: Luka Biemond)

Wakker worden in ‘andere’ straat

  •   keer gelezen

STOLWIJK • Bewoners van straten als de Kievitslaan en Korenbloemstraat in Stolwijk werden afgelopen week wakker in een ‘andere’ straat, namelijk KievitWEG en KorenbloemWEG.


Dit om aandacht te vragen voor de natuurcrisis. ‘Als de politiek nu geen actie onderneemt tegen de hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in onze natuur, dan bestaan deze planten en dieren straks alleen nog als straatnaam’, benadrukken de initiatiefnemers Greenpeace & Friends.

Duizenden straatnaambordjes met kwetsbare plant- en diersoorten werden in het hele land aangepast met het woord WEG en een QR-code, die leidt naar een website met meer informatie. 

Luka Biemond (19) uit Stolwijk sloot zich graag bij de ludieke actie aan en stickerde er in zijn woonplaats op los. “Als student biologie leer hoe prachtig de natuur in elkaar steekt en hoe iedere soort belangrijk is voor de instandhouding. De natuur kan echt wel tegen een stootje, maar als we nu geen actie ondernemen om de invloed van de mens terug te dringen, gaan meer en meer inheemse soorten verloren.”

Frustrerend
Luka vindt het ‘frustrerend’ dat de houding van de meeste politici ten opzichte van milieukwesties vaak afwachtend is: 

“Ieder individu kan nog zo zijn of haar best doen om de impact op de natuur te verkleinen, maar als er vanuit de politiek geen regelgeving komt die de grotere spelers, zoals de industrie, aanpakt, dan komen we er niet. Daarom vragen actievoerders zoals ik de aandacht via de stickeractie #natuurweg. Als die aandacht er niet komt, bestaan sommige inheemse soorten straks alleen nog op de straatnaambordjes.”

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten