Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto:

Onafhankelijk onderzoek naar mogelijke fraude in voormalige gemeente Vlist

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • B&W van Krimpenerwaard schakelt een onderzoeksbureau in om duidelijkheid te krijgen in een eventuele fraudezaak in de voormalige gemeente Vlist in 2014. Hierbij zouden een ambtenaar, aannemers en een adviesbureau zijn betrokken.


Een klokkenluider informeerde het college hier eerder dit jaar over. 

Dat was reden om in juli officieel melding te doen bij de rijksrecherche. Die koppelde terug dat zij op basis van de informatie uit de anonieme mail zelf geen onderzoek uitvoert. In overleg met de rijksrecherche is nu besloten dat de gemeente Krimpenerwaard het onderzoek op zich neemt.

‘Het college vindt het belangrijk dat er zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de feiten. Daarom is besloten een gespecialiseerd onderzoeksbureau opdracht te verstrekken’, meldt B&W in een verklaring. 

Trackrecord
Gekozen is voor Strated Consulting in Rotterdam, omdat het een ‘jarenlange ervaring en bewezen trackrecord in onafhankelijke feiten- en waarheidsvindingonderzoeken’ heeft: ‘De uitkomsten van dit onderzoek bepalen de vervolgstappen die het college kan of moet nemen. Ook hierin laat het college zich adviseren door Strated Consulting en treedt hierover in overleg met de rijksrecherche en het Openbaar Ministerie’.

Serieus
Volgens de klokkenluider is in 2014 in de toenmalige gemeente Vlist, net voor de herindeling waaruit de gemeente Krimpenerwaard ontstond, fraude gepleegd bij het in de markt zetten van bouwprojecten met een waarde van ruim 20 miljoen euro. Hierbij zouden een ambtenaar, een adviesbureau en twee aannemers betrokken zijn.

Enkele huidige ambtenaren van de gemeente Krimpenerwaard zouden op de hoogte zijn, maar niets met de informatie hebben gedaan.

De aantijgingen blijken serieus genoeg om tot een onderzoek te komen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten