• Het stadhuis aan de Haven.
• Het stadhuis aan de Haven.

Historische Vereniging Schoonhoven pakt uit op Open Monumentendag

Algemeen 837 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Tijdens Open Monumentendag bruist de binnenstad van Schoonhoven weer van de activiteiten.

Het thema dit jaar is ‘inclusief’ en dat is ook het onderwerp van de ‘Scoenhove’, een uitgave van de Historische Vereniging Schoonhoven (HVS). De artikelen zijn terug te vinden in de Slenterwandeling op zaterdag 11 september. Bij de HVS-stand op de Dam kan een routekaartje en een korte beschrijving worden opgehaald en tevens het boekje Scoenhove.

Schuilkerk
Leden van de HVS - deels auteurs van de artikelen uit Scoenhove- vertellen op zes locaties tussen 12.00 uur en 14.00 uur een verhaal. Zo vertelt Leen Ouweneel over de Katholieke schuilkerk bij de Oud Katholieke kerk op de Wal; Ad de Vaal verhaalt over de geschiedenis van de militaire tehuizen in Schoonhoven en er is een bijdrage over de komst van gastarbeiders.

Leo de Kluiver neemt de bezoekers mee naar de Middeleeuwen, over de inburgering van de (Franse) Jan van Blois in Holland. Hij doet zijn bijdrage bij het Springerpark, waar vroeger het Kasteel van Schoonhoven stond. Hans Fokker zet het carillon in de schijnwerpers. Haar klank is uniek en wordt geroemd door beiaardiers. Verder informeert René Kappers bezoekers over vrouwelijke zilversmeden en ‘opvolgende‘ weduwen. 

Meestertekentegel
Er wordt een Meestertekentegel onthuld van Martijntje Vervoorn, zilversmid van 1693 tot 1728. Zij heeft ervoor gezorgd dat weduwen hun man mochten opvolgen met behoud van kas, winkel en knechten. Deze onthulling is om 11.00 uur voor het stadhuis en tevens de start van de OMD 2021.

Naast de infostand van de Historische Vereniging Schoonhoven is op de Dam ook een kraam met boeken, oude ansichtkaarten en prenten van Schoonhoven te vinden en worden op een TV-scherm duizenden oude foto’s van Schoonhoven getoond. 

Monumenten open
Op 11 september zijn natuurlijk ook veel Monumenten open. Onder andere de Grote Bartholomeuskerk, de RK kerk, de zilverwerkplaatsen van Marianne Klaarenbeek in de Havenstraat, de Veerpoort, de voormalige synagoge met een mikwe en vele andere monumenten.

Er vaart een bootje naar ‘zusterstad’ Nieuwpoort en er zijn diverse arrangementen. Het Nationaal Zilvermuseum aan de Oude Haven geeft informatie over het fraaie gebouw waarin het gevestigd is. Van 10.00 uur tot 11.00 uur geeft de bekende beiaardier Boudewijn Zwart een concert op het unieke carillon van het Stadhuis. 

Rondje Kunst
Op 11 en 12 september, tijdens het Open Monumenten-weekend, vindt ook het eerste ‘rondje kunst in Schoonhoven’ plaats. Twaalf locaties in de oude binnenstad van Schoonhoven zijn dan van 10.00 tot 18.00 uur opengesteld voor het publiek. In deze, veelal monumentale panden, exposeren 17 beeldend kunstenaars en is het werk van 7 edelsmeden te bewonderen.

Bij de galeries en ateliers is kunst in veel verschillende technieken en stijlen te zien; ruimtelijk werk in brons, keramiek en hout; fotografie; schilderijen in olie- en acrylverf en tekeningen. Op sommige locaties zijn de deelnemers ‘live’ bezig. Ook verhalenverteller Alje is present. 

De routekaart voor deze Kunstroute en een horeca-arrangement zijn bij het startpunt, De Oude Apotheek Haven 67, verkrijgbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden