• Roland Meivogel in zijn tuin, die je zaterdag kunt bezoeken.
• Roland Meivogel in zijn tuin, die je zaterdag kunt bezoeken. Foto: Margje Rijsdijk-Kooistra

Neem zaterdag een kijkje in de tuin van Roland

Algemeen 807 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Genieten van groen in Krimpen aan den IJssel. Zaterdag kun je daar vijftien heel verschillende tuinen bezoeken. Deelnemer Roland Meivogel hoopt vooral mensen te inspireren. “Weg met al die tegels.”

Het is maar een klein stukje groen in Krimpen aan den IJssel, maar het voelt als een oase van rust. De achtertuin van Roland Meivogel aan de Jan van Goyenstraat is een tikje rommelig en vrij vol, maar boven alles voelt het alsof je midden in de natuur zit. 

“Kijk, ik heb eindelijk weer trossen druiven en de camellia staat er mooi bij”, vertelt Roland trots. Dan wijst hij naar de vijver. “Heb je het schildpad al gezien?” Onder een laag kroos komt inderdaad een schildpad voorbij zwemmen. Roland is één van de vijftien deelnemers aan de open tuinen dag van aanstaande zaterdag. 

Tja, een strakke tuin is het zeker niet. “Maar daar hou ik ook niet van. En er moet variatie zijn”, vertelt Roland. Volgens partner Carla is dat ook juist het leuke van hun groene plekje. Er is veel te zien; een zithoekje zit verstopt achter planten, de oude schuur is omgebouwd tot kas, er is zelfs een kabbelend beekje. “En toch past het bij elkaar. Het is gewoon genieten.”

Tips

Roland wil mensen tijdens de open dag inspireren. “Tegenwoordig liggen vel tuinen vol tegels. Dat is niet goed voor het milieu. Haal die tegels eruit en stop wat plantjes in de grond. Dan gebeurt er meteen van alles in je tuin.”

Of hij nog tips heeft voor mensen met (en zonder) groene vingers? “Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Zie je wat leuks? Zet die plant gewoon in je tuin. Doet hij het, dan is dat geweldig. En anders is het jammer. Negen van de tien keer gaat het goed.”

Zelf heeft hij vooral een zwak voor fuchsia’s. Roland: “Daar zijn wel duizend soorten van.” Wie goed kijkt, ziet de kleurrijke planten inderdaad overal terugkomen. Achter de cactussen bijvoorbeeld. En in de voortuin onder de bewonderenswaardige kiwiplant.

Meer informatie

De deelnemende tuinen kunnen bezocht worden tussen 10.00 tot 16.00 uur. Omdat het ook Open Monumentendag is, zijn het Streekmuseum en van gemaal Reinier Blok eveneens in de route opgenomen. Meer info via www.projecteninhetgroen.nl/open-tuinen of op de facebookpagina ‘Open tuinen Krimpen aan den IJssel’. De route is ook op te halen in de Tuyter en bij het Streekmuseum. 

Roland hoopt op veel bezoekers. “Ik vertel graag over de planten in mijn tuin, maar mensen kunnen ook gewoon lekker kijken en genieten van het groen.”

Margje Rijsdijk - Kooistra

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden