• Roy de Jong.
• Roy de Jong. Foto: aangeleverd

De Jong Gedenksteenonderhoud: ‘Grafsteen waardig monument laten zijn’

Zakelijk 1.197 keer gelezen

LEKKERKERK Roy de Jong (23) begon een jaar geleden De Jong Gedenksteenonderhoud. Met succes: klanten doen graag een beroep op zijn expertise om grafmonumenten weer een waardige herinnering aan de overledene te laten zijn.

De (verwaarloosde) grafsteen van zijn opa triggerde Roy de Jong om deze op te knappen. “Iedere keer als ik het graf van mijn opa bezocht, schaamde ik mij voor de staat waarin het verkeerde. Tijdens de coronacrisis had ik tijd om de grafsteen op te knappen. Het ziet er nu weer keurig uit, waardoor ik me minder bezwaard voel als ik het graf bezoek.” 

Tot zijn verrassing kreeg hij positieve reacties van begraafplaatsbezoekers. “Ik kreeg daarbij ook de vraag om andere grafstenen op te knappen, wat tot de oprichting van mijn bedrijf leidde. Daarbij richt ik me ook op restauratie en onderhoud.”

Periodiek
Want niet alle nabestaanden zijn in staat om gedenkstenen een waardige herinnering te laten zijn. Vanwege gebrek aan tijd bijvoorbeeld, omdat men te ver weg woont of omdat het fysiek niet meer gaat. Dan komt Roy de Jong in beeld. “Ik heb het afgelopen jaar al vele klanten kunnen helpen. Sommige eenmalig, bij andere heb ik een onderhoudscontract om de grafsteen periodiek schoon te maken en bij te houden.”

De steensoort is mede bepalend welke inspanning Roy moet leveren. “Graniet is bijvoorbeeld keihard. Behandeling met water en doek volstaat dan vaak om het weer schoon te krijgen. Andere soorten hebben vaak een grondiger behandeling nodig. In het uiterste geval schuur ik een steen opnieuw op, wat bij marmer nog wel eens nodig is. Vervolgens poets ik ‘m. Ook de kleur speelt een rol natuurlijk. Wit vervuilt in het Nederlandse weer harder dan een donkerder kleur.” 

Hoe dan ook, Roy weet voor ieder grafmonument raad. “Met een speciale beschermlaag, die eventueel meerdere keren per jaren aangebracht kan worden, blijft de steen extra mooi. Ook beschadigingen kan ik verhelpen en ik werk samen met specialisten voor bijzonderheden als het behandelen van soorten natuursteen.”

Onbetaalbaar
De reactie van nabestaanden is voor Roy onbetaalbaar. “Dat geeft mij nog meer motivatie om mijn werk met veel enthousiasme te doen. Door mond-tot-mond reclame ben ik nu al op meerdere begraafplaatsen bezig in verschillende steden en dorpen. Wat begonnen is in mijn vrije tijd is nu mijn nieuwe hobby en baan geworden!”

Roy is de afgelopen weken bovendien bezig geweest om een webshop te bouwen binnen zijn eigen website. “Hier worden onder andere kaarsen en aanverwante artikelen voor op het graf verkocht. Ik kan ook kaarsen plaatsen op het graf in combinatie met een onderhoudsbeurt.”

Voor meer informatie, voorbeelden van opgeknapte grafstenen en de webshop:www.dejonggedenksteenonderhoud.nl of 06-20631156.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Roy de Jong.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden