Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; &nbsp;Groenten- en fruitkwekerij Van Perkouwse Grond is met een kraam aanwezig op de Oogst- & Streekmarkt.</p>

•  Groenten- en fruitkwekerij Van Perkouwse Grond is met een kraam aanwezig op de Oogst- & Streekmarkt.

(Foto: aangeleverd)

Eerste editie van Oogst- & Streekmarkt in Schoonhovens Springerpark

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Hoe zorg je dat nog mensen meer streekproducten uit de Krimpenerwaard kopen? Door een streekmarkt te organiseren. 


Op de allereerste Oogst- & Streekmarkt ‘Proef de Krimpenerwaard’ - op zaterdag 14 augustus van 11.00 tot 17.00 uur in het Springerpark in Schoonhoven - bieden boeren, telers en andere voedselmakers uit de Krimpenerwaard allerlei streekproducten aan. Het aanbod varieert van verse groente, kaas en fruit tot vlees, vis en allerlei soorten kruiden. 

Belangstelling
Arike Mijnlieff, kwartiermaker van Voedselfamilie Krimpenerwaard, verwacht dat een hoop bezoekers op het evenement af zullen komen. “Streekproducten staan, mede door corona, volop in de belangstelling. Daarnaast is het Springerpark natuurlijk een fantastische locatie. Restaurant Lekkerr zorgt voor een terras in de muziektent waar bezoekers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Nu maar hopen op mooi weer.” 

Ze hoopt dat de Oogst- & Streekmarkt uitgroeit tot een terugkerend evenement. Mijnlieff: “Op zaterdag 11 september staat er al een tweede markt gepland in het Streekmuseum in Krimpen aan den IJssel. Daarna gaan we kijken of we ook op andere een markt gaan houden. Het hangt helemaal af van hoe de eerste twee markten verlopen.”  

Andere projecten van de Voedselfamilie Krimpenerwaard - een soort community die is opgericht om verbindingen te leggen tussen consumenten en lokale producenten - staan eveneens in de steigers. Zo is er onder andere een thuisbezorgservice van streekproducten opgezet en onderzoekt men of er (gezonde) streekproducten in bedrijfs- en sportkantines kunnen worden aangeboden.

Voedselbos
Ook bestaat er volgens Mijnlieff al langer een wens om een voedselbos te realiseren in de Krimpenerwaard. “Er komt steeds meer natuur in de Krimpenerwaard. Daar past wat ons betreft ook best een voedselbos bij met noten- en fruitbomen, struiken met bessen en op de bodem groeien groentes, kruiden en paddenstoelen. Een dergelijk bos kan ook een educatieve functie krijgen.”

In het begin van de coronacrisis, tijdens de eerste lockdown in maart 2020, liep het storm bij boerderijwinkels. Zo ook in de Krimpenerwaard waar landwinkels hun omzet zagen verdubbelen. Dat was volgens Mijnlieff niet alleen omdat consumenten lokale ondernemers wilden steunen, maar ook om gezondheidsredenen. “Gezonde voeding versterkt je immuunsysteem en zorgt er mede voor dat je sneller herstelt bij ziekte. Het mooie is dat die gezonde voeding niet van ver hoeft te komen, maar gewoon om de hoek verkrijgbaar is bij lokale voedselmakers.”

www.proefdekrimpenerwaard.nl

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten