Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Serie: ‘Snuffelen in de Waard’, Kringloopwinkel Jaarsveld

  •   keer gelezen

REGIO ‘Snuffelen’ in een kringloopwinkel is populairder dan ooit. Bezoekers vinden er een ruim en gevarieerd aanbod, vooral nu in coronatijd menig zolder en schuur is opgeruimd. Reden voor Het Kontakt om een rondje te maken in de regio. Deel 1: de kringloopwinkel in de leegstaande lagere school in Jaarsveld.


De twintig vrijwilligers, die de tweedehands goederen innemen, sorteren en verkoopklaar maken, hebben het er maar druk mee. Tot vorig jaar staken zij vele uren in de voorbereiding van de rommelmarkt in en rondom de Hervormde kerk, die in de maand november al decennialang duizenden bezoekers telt. De niet geringe opbrengst gaat naar de hervormde gemeente, het verenigingsgebouw en zangkoor De Lofstem, dat 77 jaar bestaat. 

In 2020 ging er echter vanwege de coronamaatregelen een streep door het evenement. Dit kalenderjaar zijn de voorbereidingen weer gestart voor de rommelmarkt. De Jaarsvelders hopen op groen licht. 

Alternatief
De werkgroep ging op zoek naar een alternatief, waarbij de leegstaande basisschool Eben Haëzer - de voormalige School met den Bijbel - in de Kerkstraat uitkomst bood. Tot de sloop van het pand, dat in de toekomst plaatsmaakt voor woningbouw, mag de werkgroep van de gemeente Lopik het gebouw gebruiken. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Binnen enkele weken stonden de voormalige klaslokalen vol met antiek, curiosa, meubels, gereedschap, kleding, boeken en speelgoed.

“We zijn al het hele jaar open,” zegt Bertha Groothedde trots, “en de verkoop verloopt prima. We krijgen veel goederen aangeboden uit de regio, maar via onze contacten halen we ook huizen leeg in andere delen van Nederland. Mensen zijn gek op spullen uit de zestiger en zeventiger jaren, die hier voor een mooie prijs te koop zijn. Als bedrijven van overtollige spullen, die interessant zijn voor de verkoop, af willen, dan gunnen zij die ons. Van een productiebedrijf kregen we bijvoorbeeld een replica van de ministersstoel van Pim Fortuyn, die gebruikt is in een documentaire over de vermoorde politicus. Het programma komt binnenkort op televisie.”

Internationaal
Door mond-tot-mondreclame is de bekendheid van het Jaarsveldse ‘kringloopparadijs’ groot. Slimme verkooptrucs worden soms gebruikt als er waardevolle spullen binnenkomen.

“Een advertentie op Markplaats trekt zelfs internationale bezoekers,” weet Bertha Groothedde. “Zo kwam er voor een geëmailleerd reclamebord een koper uit Duitsland hierheen gereden en ook Belgen weten ons te vinden. Het is prettig vertoeven hier. Er is voldoende parkeergelegenheid, een koffiehoek en bezoekers kunnen gebruik maken van het toilet. Degenen die ons met de fiets bezoeken, rijden nooit met lege fietstassen weg.”

Tot 1 augustus is de kringloopwinkel geopend op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur en op zaterdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur. In de zomervakantie is de Jaarsveldse kringloopwinkel tot half september alleen op woensdagmiddag en zaterdagochtend open. 

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten