Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: aangeleverd

Expositie ‘Geloof van alle dag’ in bibliotheek Bergambacht

  •   keer gelezen

BERGAMBACHT • In het Historisch Ontmoetingspunt in de bibliotheek van Bergambacht is vanaf dinsdag 10 augustus tot en met zaterdag 11 september een kleine expositie te bezichtigen met als thema ‘Geloof van alle dag’.


Aan de hand van oude religieus getinte voorwerpen kunnen bezoekers hun kennis van de bijbel testen door mee te doen aan een quiz. Het vragenformulier kan uiterlijk op Open Monumenten Dag (11 september tot 13.00 uur) ingeleverd worden in de bibliotheek.

Slagroomtaart
Een week later op zaterdag 18 september om 11.00 uur zal Peter Sluisman van de Historische Vereniging Bergambacht de voorwerpen bespreken en een toelichting geven op de quizvragen. Onder de goede inzendingen wordt een slagroomtaart verloot.

In de achttiende en negentiende eeuw was religie in het dagelijks leven bijna overal tastbaar en aanwezig. Bij katholieke mensen uitte zich dat vooral in beelden van Christus en Maria en andere heiligen. Maar ook in bijvoorbeeld wijwaterbakjes en bidprentjes. Bij gereformeerde en protestantse gelovigen in tal van andere zaken. Te denken valt aan wandtegels in de haard, tabaksdozen, onderzetters, bestek, knipsels en botervormen. 

Het Historisch Ontmoetingspunt is een samenwerking van de Historische Vereniging Bergambacht, Bibliotheek Krimpenerwaard en het Streekarchief Midden-Holland.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten