• Regiobeheerder Rense Kragten van het Zuid-Hollands Landschap voor het 'Bosje van Wageningen'.
• Regiobeheerder Rense Kragten van het Zuid-Hollands Landschap voor het 'Bosje van Wageningen'. Foto: Floris Bakker

‘Bosje van Wageningen’ langs N210 maakt plaats voor klein moeras

Algemeen 1.999 keer gelezen

BERKENWOUDE/LEKKERKERK • Het Zuid-Hollands Landschap gaat in een aantal van haar natuurgebieden in de Krimpenerwaard houtsingels en een bamboebos kappen. Daardoor ziet het landschap er over een tijdje anders uit dan nu.

Wie het ‘Bosje van Wageningen’ bezoekt, doet er goed aan oude kleren en stevige laarzen aan te trekken. Het terrein langs de N210 in Polder Den Hoek laat zich het best omschrijven als een stukje jungle in de polder. Je hebt bijna een machete nodig om je een weg te banen door het dikke struikgewas. 

“Het ligt er al jaren zo bij”, vertelt regiobeheerder Rense Kragten van het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) tijdens een wandeling. “Vroeger was dit een klein parkje, met een plas in het midden en wat poeltjes eromheen. En er stonden volières met tropische vogels. De vorige eigenaar heeft hier ook bamboe geplant. Dat is uitgegroeid tot een bamboebos van zo’n 10.000 vierkante meter. De langste staken zijn meer dan vijf meter hoog.” 

Marterachtigen
Over een tijdje is er van dit alles niets meer te zien. In opdracht van het ZHL worden alle bomen en struiken gerooid en het bamboe met wortel en al uit de grond getrokken. De reden is simpel. “Dit stukje bos ligt precies in weidevogelgebied”, legt Kragten uit. “Het is een perfecte uitvalsbasis voor kleine marterachtigen als bunzing en hermelijn, maar ook voor een soort als de vos. Roofvogels en kraaien zitten hier graag in de bomen, om van daaruit te speuren naar prooien.”


Net als de omliggende percelen ligt het ‘Bosje van Wageningen’ in het Natuurnetwerk Nederland (NNN). In de Krimpenerwaard kreeg het gebied een weidevogeldoelstelling mee. Om aan die doelstelling te voldoen is het volgens Kragten nodig om het opnieuw in te richten. “Het liefst laten wij de natuur zijn gang gaan, maar de populatie weidevogels is zó kwetsbaar dat het wel moet. Als je hier goede randvoorwaarden creëert, zorg je ervoor dat de predatie van eieren en kuikens afneemt.”

Op de plek van het stuk bos komt een klein moeras, met poelen en jong riet. 

Hakhout
Naast het ‘Bosje van Wageningen’ gaat het ZHL ook op andere plekken in de Krimpenerwaard ingrijpen. Zo worden in Polder Veerstalblok bij Gouderak enkele houtsingels midden in de polder gekapt en worden verspreid langs de 2,7 kilometer lange Bergvlietsekade bij Vlist bomen teruggesnoeid tot 1 of 2 meter boven maaiveld. “We gaan de bomen langs die kade als hakhout beheren, net als vroeger”, aldus Kragten. “Door de takken af te zagen, zorgen we ervoor dat rovers als kraai en buizerd de bomen zo’n zes jaar niet kunnen gebruiken als uitzichtpunt.”

Het werk moet eind dit jaar zijn afgerond. Inwoners gaan daar zeker wat van merken, met name van het rooien van bomen en struiken in het ‘Bosje van Wageningen’. “Dat terrein ligt langs de provincialeweg, dus automobilisten gaan daar wel iets van zien. Zo komt er een tijdelijk rijpad door het weiland en gaat de aannemer met grote machines aan de slag.”

Na oplevering gaat het ZHL het gebied beheren. “Het is niet zo dat we het ‘loslaten’”, zegt Kragten. “Als we dat zouden doen, verandert het weer in bos. Dat willen we hier juist voorkomen.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden