Afbeelding
update

Krimpenerwaard wil onderzoek na ‘mogelijke misstanden’ in verleden

Algemeen 1.392 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • B&W van de gemeente Krimpenerwaard heeft aangifte gedaan bij de Rijksrecherche naar aanleiding van een anonieme klacht over mogelijke misstanden binnen de gemeentelijke organisatie.

Dat meldt de gemeente in een korte verklaring.

De mogelijke misstanden dateren van de periode voor 2015. Ofwel, voordat de gemeente Krimpenerwaard ontstond uit een fusie tussen de voormalige gemeenten Nederlek, Ouderkerk, Vlist, Bergambacht en Schoonhoven.

Ernstig
B&W neemt de melding serieus: ‘Uit het oogpunt van zorgvuldigheid vinden we het belangrijk, dat er zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de feiten. In de anonieme melding was sprake van dermate ernstige beschuldigingen dat na overleg met de officier van justitie tot inschakeling van de Rijksrecherche is besloten. Zij kunnen onderzoeken of er in het verleden sprake is geweest van strafbare feiten’, aldus het statement dat zaterdag naar buiten is gebracht.

Pro Krimpenerwaard
Pro Krimpenerwaard stelt dat het gaat om ‘ernstige fraude met aanbestedingen van ambtenaren, interim-ambtenaren, een aannemer en enkele adviesbureaus’: ‘Volgens de melding zijn nog voor de herindeling van de gemeente Krimpenerwaard op standplaats Stolwijk -toenmalige gemeente Vlist- enkele adviesbureaus ingeschakeld om projecten op de markt te zetten. Uit de berichtgeving destijds ging het om dermate veel projecten met een waarde van over de 20 miljoen euro. In het bericht worden ambtenaren bij naam genoemd en ook ambtenaren van de gemeente Krimpenerwaard zouden hiervan op de hoogte zijn’, laat de fractie op haar website weten.

Pro Krimpenerwaard stelt dat het college al langer op de hoogte was van de klacht, maar pas stappen ondernam nadat de anonieme melding ook bij de gemeenteraadsfracties binnenkwam: ‘We zijn geschokt door deze wel erg late reactie. Pro Krimpenerwaard wacht het onderzoek af, maar we stellen wel het volgende vast:  als de Rijksrecherche wordt ingeschakeld zijn er serieuze aanwijzingen dat er misstanden zijn. Beschuldigingen aan bestuurders of ambtenaren komen redelijk vaak voor, maar dan wordt niet direct de Rijksrecherche ingeschakeld. Pro Krimpenerwaard vindt dat ook het college verantwoording moet afleggen over deze wel erg late reactie’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 4 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden