Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: nl.123rf.com

Streep door aanvraag nieuwe basisschool in Schoonhoven

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Er komt (vooralsnog) geen algemeen bijzondere basisschool in Schoonhoven. De gemeenteraad vindt dat de aanvrager -Stichting Onderwijs- haar huiswerk niet goed gedaan heeft.


De Stichting Onderwijs, gevestigd in Rotterdam, wilde de deuren van de algemeen bijzondere basisschool -Integraal Kindcentrum Cadans- openen per 1 augustus 2022. Een locatie moest nog worden gevonden. 

Om voor bekostiging door het Rijk in aanmerking te komen, moet een school worden opgenomen in het Plan van Scholen. Een van de voorwaarden is een minimaal verwacht leerlingenaantal, in de gemeente Krimpenerwaard is dat 200. 

Volgens de aanvragers is dat het geval, maar B&W zet daar vraagtekens bij: ‘Stichting Onderwijs voldoet weliswaar rekenkundig aan de stichtingsnorm van 200 leerlingen, maar deze prognose is gebaseerd op verkeerde aannames en vergelijkingen’.

De gemeenteraad steunde B&W woensdagavond in deze conclusie, reden waarom het verzoek werd afgewezen. Stichting Onderwijs kan eventueel in beroep gaan bij de minister.

Onderzoek
De bestaande onderwijsorganisaties in de Krimpenerwaard –Stichting Onderwijs Primair en de Groeiling- zien een zesde basisschool in Schoonhoven ook niet zitten. Wel hebben ze aangegeven te onderzoeken of er behoefte bestaat aan algemeen bijzonder onderwijs.

Al hebben ze daar op voorhand twijfels bij: ‘De diversiteit aan onderwijs is met vijf basisscholen al aanzienlijk. Vanuit nieuwe ouders is geen behoefte bekend aan een andere onderwijscontext. Ook gezien de demografische ontwikkelingen in Schoonhoven, met in de toekomst afnemende leerlingenaantallen, is er geen ruimte voor een zesde school’, melden de bestuurders Liesbeth Augustijn (Onderwijs Primair) en Jan Kees Meindersma (Groeiling) aan de gemeente.

Grondslag
Onder de richting ‘algemeen bijzonder’ vallen scholen die niet uitgaan van een godsdienst of levensbeschouwing, maar wel een bepaalde onderwijskundige (pedagogische) grondslag hebben. Deze scholen geven les vanuit hun visie over onderwijs of opvoeding.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten