• Jan Verhoef woensdagochtend voor het vertrek naar het boerenprotest in Den Haag.
• Jan Verhoef woensdagochtend voor het vertrek naar het boerenprotest in Den Haag. Foto: Privéfoto

‘Jongeren moeten ook boer kunnen worden’

Algemeen 939 keer gelezen

REGIO • Melkveehouder Jan Verhoef (64) nam woensdag deel aan het landelijke boerenprotest. De reden? “Een signaal afgeven aan de politiek: het Groene Hart mag niet verloren gaan.”

Hoe kijk je terug op het protest, kun je de dag beschrijven?
“Ik startte ’s ochtends om 7 uur de trekker bij ons melkveebedrijf in Lopikerkapel om koers te zetten naar De Samenwerking in Haastrecht. Daar kwamen we als boeren uit de Lopikerwaard bij elkaar om vervolgens -binnendoor dit keer, want we mochten niet de snelweg op-, naar het Malieveld in Den Haag te rijden. Op de dag zelf spreek je veel collega’s en luister je naar de sprekers.”

Over die sprekers gesproken. Daartoe behoorde onder anderen Tjeerd de Groot, die namens D66 pleitbezorger is om de veestapel te halveren. Zijn betoog werd, zij het in mindere mate dan bij het vorige boerenprotest, met boegeroep en gefluit ontvangen. Was Jan Verhoef één van die ‘stoorzenders’?
Jan (lachend): “Nee, hoor. Hoewel ik het totaal oneens met hem ben, heb ik hem niet uitgefloten. Ik heb op zich respect voor het feit dat hij er gaat staan en zijn mening verkondigt.”

Waar zit met name de pijn bij de boeren? Waarom je deelname aan het protest?
“De boer zit de laatste tijd in het verdomhoekje. Ik ben zelf al tientallen jaren een enthousiast agrariër en gun dat toekomstige generaties ook. Boeren maken en onderhouden het karakteristieke polderlandschap, waar Nederland zo bekend om staat. Dat moeten we koesteren. Als het aan sommige politieke partijen en natuurorganisaties ligt, moeten we als boerensector flink inkrimpen en ons land min of meer teruggeven aan de natuur. Dan wordt het in plaats van een Groen een Bruin Hart, met bos en verruigde natuur. Willen we dat?”

Neemt niet weg dat geen enkele sector in Nederland meer stikstof uitstoot dan de landbouw. Daarmee zit ons land min op meer op slot. Er moet iets gebeuren toch?
“Je vergeet erbij te vermelden, dat de landbouw sinds 1990 60% minder stikstof uitstoot. Het houdt een keer op. Daarnaast hebben wij onze stikstofvergunningen rond, dat kunnen niet alle sectoren zeggen. Ik snap dat niet alles hetzelfde kan blijven, maar veranderingen moeten wel in redelijkheid plaatsvinden.”

Ziet u een toekomst voor de boer in Nederland?
Jan: “Met de huidige stikstofvoorstellen zie ik het somber in. Zelf heb ik er over nagedacht om te emigreren, maar we zijn er nooit toe gekomen. Ik hou van deze streek, fiets er graag doorheen en geniet van wat ik zie. Dat hoor ik ook van de toeristen, die op ons campererf staan. Ik vecht voor het behoud van dit weidelandschap en vooral voor toekomstige generaties boeren. Zij moeten dit mooie vak ook kunnen uitoefenen.”

Het melkveebedrijf van Jan en Eida Verhoef is gevestigd aan de Biezendijk 2a in Lopikerkapel. Hier worden de ongeveer 200 koeien door drie melkrobots gemolken. Daarnaast is er jongvee en een campererf (maximaal 25 plaatsen).

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden