• Het zijn vooral supermarkten en grootwinkelbedrijven die op zondag open gaan in Krimpen aan den IJssel.
• Het zijn vooral supermarkten en grootwinkelbedrijven die op zondag open gaan in Krimpen aan den IJssel. Foto: Stockfoto

Zondagsopening in Krimpen blijft gehandhaafd

Algemeen 940 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De zondagsopenstelling die op 1 januari 2019 werd ingevoerd in Krimpen aan den IJssel blijft zoals -ie is. De resultaten van een evaluatie geven volgens het college geen aanleiding om de winkeltijdenverordening aan te passen.

Sinds het winkeliers is toegestaan om op zondagmiddag tussen 12.00 en 18.00 uur open te gaan, heeft 20 procent daar in meer of mindere mate gebruik van gemaakt. Vooral supermarkten en grootwinkelbedrijven maken frequent gebruik van de mogelijkheid, zo blijkt uit de rapportage van I&O Research. 

Coalitieakkoord
Het onderzoeksbureau peilde het draagvlak voor de zondagsopenstelling onder inwoners, winkeliers en hun personeel. Vooraf was al duidelijk dat de uitkomsten van het onderzoek niet zouden leiden tot een verruiming van de openingstijden op zondag. Dat is zo afgesproken in het coalitieakkoord. Een beperking behoorde wel tot de mogelijkheden, mits daar voldoende draagvlak voor zou bestaan.

Bijna twee derde van de inwoners van Krimpen aan den IJssel bezoekt wel eens een winkel op zondag. De helft doet dit zowel in de eigen woonplaats als in andere gemeenten. Er is ook een groep die voorheen niet op zondag boodschappen deed, en dat nu (regelmatig) wel in Krimpen aan den IJssel doet. Het gaat om ongeveer een derde van de inwoners. Deels gaat het hier om een verschuiving van aankopen die eerst doordeweeks gedaan werden. De coronamaatregelen lijken een bijdrage geleverd te hebben aan deze ontwikkeling.

Ruim een derde van de ondervraagde inwoners (37 procent) bezoekt vrijwel nooit een winkel op zondag. Dit is vanwege de zondagsrust. Tegelijkertijd geeft een groot aantal inwoners aan dat winkeliers een vrije dag verdienen. Een grote meerderheid van de winkeliers (8 op de 10) is sinds de invoering van de zondagsopenstelling ook niet open geweest op zondag. Naast persoonlijke redenen (geloofsovertuiging) bleek het voor veel winkeliers simpelweg niet rendabel om de deuren te openen. 

Omzet
Toch concludeert I&O Research dat de invoering van de zondagsopenstelling heeft geleid tot een toename van de koopkrachtbinding. Krimpenaren winkelen vaker in hun eigen dorp en bezoeken minder vaak winkels in andere gemeenten. ‘De groep winkeliers die wekelijks opengaat, meldt unaniem een toename van de omzet en de werkgelegenheid.’ De winkeliers die hun zaak minder frequent of zelfs helemaal dicht laten op zondag, geeft aan dat de zondagsopenstelling geen invloed heeft gehad op de omzetcijfers of dat men het niet weet.

Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijk verschil is tussen inwoners enerzijds en winkeliers en winkelpersoneel anderzijds. De helft van de inwoners vindt dat de zondagsopenstelling van winkels een positief effect heeft op de beleving van de zondag. Zij zijn blij met de mogelijkheid om ook op zondag hun boodschappen te kunnen doen. Bij winkeliers en winkelpersoneel is dit anders: van hen geeft bijna de helft aan dat de zondagsopenstelling een negatieve invloed heeft op hun beleving van de zondag. Deze mensen geven vooral aan dat de zondagsrust wordt aangetast, maar er zijn er ook die aangeven dat de zondagsopenstelling voor hun winkel niet succesvol bleek. 

Een kwart van de inwoners wil een verruiming van de openingstijden op zondag. Bij winkeliers is hier weinig animo voor. Een derde van de inwoners en van de winkeliers willen de winkeltijden op zondag graag beperken. De groep die de winkeltijden wil behouden is echter groter dan de groepen die de winkeltijden willen uitbreiden of beperken. 

In totaal hebben 835 inwoners (42 procent van de aselecte steekproef van 2.000 benaderde inwoners), 66 winkeliers (70 procent van de 94 winkeliers in Krimpen aan den IJssel) en 113 winkelpersoneelsleden meegedaan aan het onderzoek.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden