• Molenaar Erik Stoop kijkt uit naar het einde van de restauratie.
• Molenaar Erik Stoop kijkt uit naar het einde van de restauratie. Foto: Dirk Molenaar

Einde restauratie Cabauwse Molen in zicht: ‘Ik hoop dat ik het nog niet verleerd ben’

Algemeen 566 keer gelezen

CABAUW •  Van vermoeidheid is nog geen sprake bij molenaar Erik Stoop. Nu de eindfase van de tweejarige restauratie van de Cabauwse Molen in zicht is, popelt hij om de wieken weer te laten draaien. De oplevering is begin oktober gepland.

“Eind 2018 kreeg ik te horen van de Molenstichting dat ik niet meer mocht malen”, mijmert molenaar Erik Stoop. “De potroeden, waar de wieken op bevestigd zijn, konden ieder moment afbreken. Na demontage zijn ze weggebracht naar Limburg voor een grondige restauratie.” 

De betreffende roeden zijn bijna 130 jaar oud. Er is niet voor gekozen om ze te vervangen. Stoop: “Ze zijn gemaakt door de firma Pot in Kinderdijk. Het is een stukje erfgoed dat we in ere houden. Er is indertijd voor degelijk materiaal gekozen. Het staal aan de binnenkant vertoonde nauwelijks sporen van slijtage. Naast de roeden bleken ook de waterlopen een ingrijpende restauratie te moeten ondergaan.”

Oefenbaan
Het terugplaatsen van de 27 meter lange roeden bleek afgelopen week nog niet zo eenvoudig. Er is een verreiker gebruikt om de roeden te steken. Dit is een speciaal voertuig dat gemaakt is om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Door de drassige grond rondom de molen zakte deze tot zijn assen in de klei.

“Toen alles achter de rug was, leek het hier wel een oefenbaan voor legertanks”, lacht Stoop. “Zo’n zes kuub klei hebben we moeten aanvullen. We gaan daar nieuw gras inzaaien. Het wordt weer mooi, maar voor nu ziet het er niet uit. Mijn vrouw kan met haar rollator nauwelijks bij de molen komen.”

Prestatie
Om de totale kosten te kunnen voldoen hebben de Vrienden van de Molen een bedrag van 40.000 euro opgebracht. “Dat is een ongelooflijke prestatie”, geeft de molenaar aan. “Verder waren er bijdragen van de provincie Utrecht, de Vereniging Hollandse Molens en diverse andere fondsen. Het financiële plaatje is daarmee helemaal rond.”

Naar verwachting wordt de molen begin oktober opgeleverd en kunnen de drie vrijwillige molenaars, onder wie Erik Stoop, eindelijk na lange tijd weer malen en de wieken laten draaien. “Ik hoop dat ik het niet verleerd ben’, voegt hij nog glimlachend toe.

Appelmoes
In het gesprek komt tot slot naar voren dat de vrouw van Stoop iedere zaterdag haar man gezelschap houdt in de molen. “Dat doet ze al ruim dertig jaar, omdat ze dan zelfgemaakte appelmoes maakt. Op zaterdag hoeven we nooit na te denken wat we eten. Dat zijn sinds jaar en dag kapucijners met spek, uien en de zelfgemaakte appelmoes. En dat smaakt altijd even lekker.”

Dirk Molenaar

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden