• Lopik: eerst de focus op zonne-energie.
• Lopik: eerst de focus op zonne-energie. Foto: Stockfoto

Lopik: regie energietransitie zoveel mogelijk in eigen hand houden

Algemeen 581 keer gelezen

LOPIK • Lopik wil de regie bij de energietransitie zoveel mogelijk in eigen hand houden. De gemeenteraad wil eerst alle mogelijkheden van het opwekken van zonne-energie inzetten, voordat er sprake is van het plaatsen van windmolens.

Het Toets- en afwegingskader voor het grootschalig opwekken van duurzame elektriciteit werd tijdens de raadsvergadering niet vastgesteld onder de voorwaarden, die het veelbesproken voorstel bevatte. Een ingediend amendement door alle partijen en enkele moties zorgden ervoor, dat er een knoop ging in diverse losse eindjes.

Ambitie
De gemeente Lopik blijft de ambitie van het Rijk volgen om Nederland in 2050 energie- en voor zover mogelijk klimaatneutraal te krijgen. Het Rijk moet hiervoor de financiering regelen. Lopik wil haar verantwoordelijkheid nemen door tot 2030 zowel op het gebied van zon als van wind bijdragen te leveren. Het ingediende amendement wil het getal van 55 GWh opgewekte energie vastleggen. In het voorgestelde toets- en afwegingskader kan hier echter van afgeweken worden. Dat viel niet goed bij de raadsleden.

De woordvoerders van de partijen kwamen eerder speciaal bij elkaar om hun strategie te bespreken. De gemeenteraad wil namelijk eerst alle mogelijkheden van het opwekken van zonne-energie inzetten, voordat er sprake is van het plaatsen van windmolens. 

Zonneweiden
Bedrijventerrein De Copen is in beeld voor zonneweiden rond de huidige windmolens, die nog een aantal jaren mee kunnen. Een tussenstap is het plaatsen van kleine windturbines, de zogenaamde boerderijmolens, op agrarische bouwvlakken. De verwachting is dat er dan op den duur toch nog windmolens van maximaal 160 meter hoog nodig zijn om de beoogde capaciteit te halen. Het plaatsen van de nieuwste windturbines van 240 meter hoog sluiten de raadsleden uit.

Amendement
Rik Dekker (PvdA), die het amendement namens alle partijen indiende, vond een coulante wethouder Gerrit Spelt tegenover zich. Spelt vond het amendement weliswaar een stevige aanpassing van het voorstel, maar was blij met het unanieme draagvlak. Een motie om geen zonnepanelen aan te schaffen uit landen waar sprake is van kinder- of dwangarbeid werd ook unaniem aangenomen.

De randvoorwaarden en aspecten in de procedure tussen het indienen van het projectvoorstel en vergunningverlening worden uit het voorstel geschrapt, omdat dit onvoldoende ‘besluitrijp’ is volgens de raadsleden. Hierover moet eerst een nader onderzoek en debat plaatsvinden. Dit onderdeel wordt op een later tijdstip vastgesteld en door de raad ingevoegd in het Toets- en afwegingskader.

Inbreng
Het is duidelijk dat de inbreng van alle briefschrijvers, werkgroepen, insprekers tijdens raadsvergaderingen, voor- en tegenstanders en andere ingezetenen van de gemeente Lopik meegewogen is in de wijziging van het in vele ogen ‘rammelende’ voorstel.

Gemeentelijk energiebedrijf
Als de plannen verlopen zoals geschetst, dan ziet de toekomst voor de inwoners van Lopik er gunstig uit. Een op te richten gemeentelijk energiebedrijf kan ervoor zorgen dat lokale inkomsten ten goede komen aan de inwoners, instellingen en verenigingen.

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden