• Schrijver Jan van Wijnen met op de achtergrond de Stormvloedkering.
• Schrijver Jan van Wijnen met op de achtergrond de Stormvloedkering. Foto: Floris Bakker

Krimpenaar schrijft boek: Terreur rond de Algerabrug

Algemeen 652 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Hij rondde zijn nieuwste boek Terreur rond de Algerabrug vorig jaar al af, maar door corona kon Jan van Wijnen (73) uit Krimpen aan den IJssel het nog niet presenteren.

Sinds kort ligt het bij de boekhandel in Krimpen aan den IJssel (Kamerbeek) en Capelle aan den IJssel (Derde Druk) en is het online te bestellen bij Boekscout. Terreur rond de Algerabrug is alweer het derde boek dat Van Wijnen schreef. Het verhaal speelt zich letterlijk voor zijn voordeur af. Vanuit de huiskamer van zijn woning aan de IJsseldijk is de Algerabrug goed zichtbaar. In het boek is de brug het doelwit van moslimextremisten. Met een schip willen ze met springtij de stormvloedkering rammen, in een poging het achterland onder water te zetten. Of het plan slaagt, laat de schrijver in het midden. "Lees het boek zou ik zeggen."

Puzzelen
Van Wijnen schrijft pas enkele jaren. Hij begon er mee toen zijn vrouw Ada hem adviseerde een hobby te zoeken. "Zij is gek op puzzelen. Daar heb ik niks mee, maar ik wilde wel iets doen om mijn hersenen te kraken. Zo kwam ik op het idee om verhalen te gaan schrijven." Toen Van Wijnen eenmaal begon, had-ie al snel de smaak te pakken. In 2018 kwam zijn eerste boek uit: Moord op de Reeuwijkse Plas. De reacties van lezers waren positief. "Ze vonden mijn boek leuk en vooral erg leesbaar. Dat stimuleerde mij om verder te gaan met schrijven."

Zijn tweede boek De steile wand kreeg ook lovende recensies. Van Wijnen zelf merkt ook dat het schrijven 'm steeds beter afgaat. "Dat zie je ook terug in het aantal pagina's dat ik schrijf. M'n boeken worden steeds een beetje dikker." Toch zit hij niet hele dagen achter de computer. "Soms doe ik een paar maanden helemaal niets; dan ben ik weer druk met allerlei andere dingen. Maar als ik even ga zitten, ben ik zo een paar uurtjes bezig hoor." Inspiratie doet hij op tijdens zijn dagelijkse wandelingen. "Omdat ik last heb van artrose ga ik elke ochtend een stukje lopen. Tijdens die wandelingen komen er allerlei verhaalideeën naar boven."

Schildersbedrijf
Of hij niet eerder had willen beginnen met schrijven? "Misschien wel, maar het ontbrak me aan tijd. Ik had een eigen schildersbedrijf en werkte lange dagen. Ook op zaterdag stond ik met een kwast in m'n handen wel ergens te schilderen." Inmiddels is Van Wijnen alweer een paar jaar met pensioen en hebben zijn zoon André en schoondochter Corina het schildersbedrijf voortgezet.

Terwijl zijn laatste boek nog maar net in de boekhandel ligt, is Van Wijnen alweer begonnen aan een nieuw boek. De Elfstedentocht speelt daarin een belangrijke rol. "Ik hoop het manuscript dit jaar nog af te ronden", zegt de schrijver. "De komende tijd ben ik vooral bezig met het promoten van mijn nieuwste boek."

Terreur rond de Algerabrug ligt voor 18,75 euro bij de boekhandel. Tevens te bestellen via: www.boekscout.nl

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De onthulling van het herdenkingsbord.
Burgemeester onthult herdenkingsbord oorlogsslachtoffers Schoonhoven Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
(Tijdelijke) opvang 20 statushouders in Hotel De Witte Brug Lekkerkerk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Krimpense steun voor fatbike-uitsluiting bij verkeersexamen Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden