• Dankzij de verkoop van de aandelen Eneco beschikt Krimpen aan den IJssel over een goedgevulde spaarpot.
• Dankzij de verkoop van de aandelen Eneco beschikt Krimpen aan den IJssel over een goedgevulde spaarpot. Foto: Stockfoto 123RF

College Krimpen aan den IJssel ambitieus laatste jaar in

Algemeen 427 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het Krimpens gemeentebestuur is geenszins van plan om het komend jaar achterover te leunen. “We willen knopen doorhakken in langlopende dossiers.”

Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en komt er een nieuw college van b en w. Het is bijna traditie om dan in het voorafgaande jaar een beleidsarme begroting te presenteren. Dat is voor Krimpen aan den IJssel niet het geval , zo bleek donderdag tijdens de presentatie van de zogeheten Kadernota. “Het is echt een doorwrocht document”, aldus burgemeester Martijn Vroom. “Belangrijkste vraag die centraal staat: wat voor dorp wil Krimpen zijn?” 

Wethouder Wubbo Tempel (financiën) wijst erop dat er de afgelopen jaren op allerlei terreinen al flinke stappen zijn gezet. Zo is het werk aan de grote kruising in volle gang, liggen er plannen klaar voor woningbouw in Centrum-Zuid en wordt er geïnvesteerd in onderwijs. Tegelijkertijd ligt er het probleem waar veel gemeenten mee worstelen: de jeugdzorg en de Wmo-voorzieningen. Door de hoge kosten op deze beleidsterreinen kampt de gemeente al drie jaar op rij met grote tekorten op de jaarrekening. “Desondanks is het ons gelukt om voorzieningen als kinderboerderij en zwembad in de lucht te houden.”

Enecogelden
Om de komende jaren te kunnen investeren, stelt het college nu voor om 17,5 miljoen van de Enecogelden (verkregen door de verkoop van aandelen Eneco, red.) te reserveren voor maatschappelijke voorzieningen, duurzaamheidsmaatregelen en om woningbouw mogelijk te maken. Een aanzienlijk deel - 8 miljoen euro - gaat naar het oplossen van verkeersknelpunten rond de Algeracorridor. Dit bedrag is een bijdrage van de gemeente aan de 90 miljoen euro die eerder is toegezegd door de Provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Een paar plannen wil het college wel verklappen. Zo moet er een rotonde komen op de kruising tussen Burgemeester Aalberslaan met de Koekoekstraat, moet het dossier rond de monumentale scheepswerf van Van Duijvendijk worden vlot getrokken en en krijgt Scouting Jan Willem Friso een plek op de locatie waar ze voor de dijkversterking ook al zat. 

DCV
Als het gaat om sportaccommodaties moeten er de komende jaren eveneens stappen worden gezet. Zo blijft Tennis Club Krimpen op de huidige locatie. Dit omdat verplaatsing een enorme kapitaalsvernietiging zou betekenen. Verhuizing van de Mixed Hockey Club Krimpen is wel een reële optie, maar daarvoor is meer onderzoek nodig. Voetbalvereniging DCV blijft zitten waar het zit. Wel is vernieuwing van het complex nodig. Bouw van een nieuw clubhuis zal de club zelf moeten bekostigen.

Wubbo Tempel is optimistisch over de financiën voor de komende jaren. “Mede door de Enecogelden is de spaarpot goed gevuld. Dat is wel een mazzeltje. Het biedt ons als college de ruimte om op elk dossier wat doorkijkjes te creëren naar de toekomst toe.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 12 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 14 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden