Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De huidige windmolens bij bedrijventerrein De Copen in Lpik.</p>

• De huidige windmolens bij bedrijventerrein De Copen in Lpik.

Niet drie maar vier windmolens bij De Copen in Lopik

  •   keer gelezen

LOPIK • Vier windturbines met een hoogte van 160 meter gaan op het Lopikse bedrijventerrein De Copen de drie huidige exemplaren, die een tiphoogte van 120 meter hebben, vervangen.


Naar verwachting gaat dinsdagavond 22 juni een meerderheid van de raad akkoord met het vaststellen van het veelbesproken ‘toets- en afwegingskader voor het grootschalig opwekken van duurzame elektriciteit’.

Vast
Wethouder Gerrit Spelt nam dinsdagavond tijdens een extra commissievergadering kennis van de teksten van de insprekers en briefschrijvers en pareerde vele vragen, die de raadsleden stelden. Na voorgaande gesprekken met werkgroepen en individuele tegenstanders staat het ‘kader’ wat hem betreft vrijwel vast.

De algemene landelijke doelstelling, zoals vastgelegd in de Klimaatwet, is het uitgangspunt voor de gemeente Lopik. Eén van die doelstellingen is dat alle energie in de toekomst duurzaam opgewekt wordt. Zonneweiden en (nog meer) zonnepanelen op daken zullen straks, naast de vier windmolens bij De Copen, niet ontbreken in de gemeente Lopik.

Grenzen
Het advies dat windturbines het beste aan de grenzen van het Groene Hart geplaatst kunnen worden, verdedigde hij door de ligging van het bedrijventerrein zo goed als naar de rand van het Groene Hart te ‘praten’. “Als er te veel veranderd wordt in het ‘kader’, dan bestaat de kans dat de provincie Utrecht ingrijpt”, aldus Spelt.

Verdwenen
Waldien Burger, die eerder aan de basis stond van het verzet tegen de plaatsing van windmolens in de Zuidzijderpolder bij haar woonplaats Polsbroek, is blij dat ‘megawindturbines’ van 240 meter hoog uit de plannen zijn verdwenen. Ze meent zelfs dat een hoogte van 150 meter in beeld is.

“Als daar nog een meter vanaf gaat, dan hoeven er geen rode knipperlichten op de top, die ’s nachts voor overlast zorgen,” merkt ze op. “Ik heb dinsdagavond geluisterd naar de wethouder, de insprekers en de woordvoerders van de partijen. Ik ben benieuwd wat er uiteindelijk uitkomt, want het zijn allemaal plannen met losse eindjes. Onze achterban van driehonderd mensen zal ik zo goed mogelijk informeren.”

Niet realistisch
Ze benadrukt bij haar standpunt te blijven het liefst geen windmolens in het Groene Hart te zien, maar, vult ze aan, ‘dat is niet realistisch meer’: “Wethouder Gerrit Spelt voelt de druk van de provincie. De windmolens op het bedrijventerrein zullen wel blijven, aangevuld dus met een extra exemplaar. Dit is het minst slechte scenario. Ik ben benieuwd wat het energiebedrijf Eneco, die het liefst windturbines van 240 meter hoogte ziet, nu van plan is. Kleinere exemplaren zijn minder rendabel. Dat bedrijven geld willen verdienen, snap ik, maar dat mag niet over de rug van de inwoners gaan, die dichtbij de windmolens wonen en te maken krijgen met overlast.”

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier