Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Krimpenerwaard zoekt ‘stevige bestuurder’ als nieuwe burgemeester

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Gemeente Krimpenerwaard zoekt een nieuw boegbeeld als burgemeester. Liefst een ‘stevige bestuurder, een verbinder, integer, iemand die 24/7 betrokken is en makkelijk benaderbaar is voor de inwoners’, aldus enkele voorwaarden in de dinsdagavond vastgestelde profielschets.


Hiermee is de eerste stap gezet op de weg die moet leiden naar een opvolger van de huidige burgemeester Roel Cazemier, die onlangs zijn afscheid aankondigde.

Respons
De profielschets is mede tot stand gekomen dankzij de inbreng van inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld (zoals verenigingen en organisaties). “Op de vraag om mee te denken over de profielschets kregen we bijna 800 reacties van inwoners”, liet Pascal van der Hek (VGBK/voorzitter van de vertrouwenscommissie) trots weten. “Dat is een hoge respons.”

Met enkele vragen tijdens de speciale, online raadsvergadering daagde de tevens ingelogde Commissaris van de Koning Jaap Smit de gemeenteraad uit aan te geven wat Krimpenerwaard voor gemeente is.

“Krimpenerwaard is sinds de herindeling in 2015 een stabiele gemeente geworden, waarbij met respect wordt omgegaan met de verscheidenheid aan kernen en buurtschappen”, oordeelde Van der Hek. “We zijn ambitieus om te groeien binnen de mogelijkheden en daarmee de krimp, een term die me persoonlijk jeuk bezorgt, tegen te gaan. Uitdagingen liggen er op het financieel terrein, en dan met name binnen het sociaal domein, en het verder versterken van onze positie in de regio.”

Ambassadeur
En dus zoekt Krimpenerwaard een ‘stevige en ervaren bestuurder’, een ambassadeur, die de gemeente met verve op de kaart zet: ‘een verbinder, die oog heeft voor minderheden in de samenleving en zich bewust is van de eigenheid van de kernen’.

En ook: ‘een nieuwe burgemeester is daadkrachtig, zichtbaar en makkelijk benaderbaar voor inwoners, ondernemers en organisaties’. Hij of zij moet ‘relevante bestuurlijke ervaring’ hebben opgedaan in de publieke en/of private sector.

Flinke klus
Om de opvolger van Roel Cazemier op 20 januari 2022 te kunnen presenteren, zoals de bedoeling is, moet er flink worden doorgepakt, erkende CvdK Jaap Smit: “De vacatures worden op de gebruikelijke wijze geplaatst en uit de respons maak ik een voorselectie van geschikte kandidaten, die passen binnen het profiel. Dat zal ik tamelijk royaal doen. Ik geef bijvoorbeeld niet alleen geijkte kandidaten de kans, maar ook zij-instromers.”

De vertrouwenscommissie gaat vervolgens met de kandidaten op de shortlist in gesprek, waarbij twee van hen worden geselecteerd: “Deze worden gepresenteerd in een besloten raadsvergadering, waarbij ook bekend wordt gemaakt wie van de twee de voorkeur heeft. In een openbare raadsvergadering wordt vervolgens de nieuwe burgemeester bekendgemaakt.”

Privacy
Vertrouwelijkheid is daarbij het devies, waarschuwde Smit: “Niet om besluiten in achterkamertjes te kunnen nemen, maar wel om de privacy van de kandidaten te garanderen. Mocht er toch een naam van een kandidaat uitlekken, dan zijn de gevolgen groot. In dat geval leg ik de procedure stil en doe aangifte, waarna een onderzoek volgt. Tot de uitkomst bekend is, stel ik dan een waarnemend burgemeester aan.”

De vertrouwenscommissie zal er ongetwijfeld alles aan doen om dat scenario te vermijden, zodat in januari 2022 de meest geschikte kandidaat kan worden beëdigd.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier